Лабораторно отглежданото месо може да е в британските магазини скоро

Според регулаторния орган за храните до няколко години в Обединеното кралство може да се продава месо, отгледано в лабораторни условия, като вече са подадени заявления за пържоли, говеждо и пилешко месо и фоа гра, а през следващите две години се очакват още 15 заявления.

Във вторник Агенцията за хранителни стандарти (FSA) получи 1,6 млн. лири стерлинги държавно финансиране за разработване на ефективен процес за оценка на безопасността на новите храни. Тя заяви, че Обединеното кралство е привлекателен пазар, тъй като има голям брой вегани, вегетарианци и флекситарианци, по-голяма отвореност към нови храни в сравнение с много други европейски страни и голям финансов сектор, който подкрепя стартиращи компании.

Култивираното месо се произвежда чрез отглеждане на клетки и не изисква отглеждане или клане на животни. Култивираното пилешко месо е одобрено за продажба на потребителите в Сингапур през 2020 г. и в САЩ през 2023 г., а култивираната пържола е одобрена в Израел през 2024 г. Десетки компании по света разработват подобни продукти, включително за свинско месо и риба.

Животновъдството е основна причина за емисиите на парникови газове и за унищожаването на природата. Производството на култивирано месо изисква много по-малко земя и вода и избягва проблемите с хуманното отношение към животните. Макар че култивираното месо има същите клетки като месото от заклани животни, гарантирането на безопасността му за консумация от човека все още е жизненоважно, казва професор Робин Мей, главен научен съветник в FSA. „Очевидно е, че компаниите се стремят към продукти, неразличими от животинския еквивалент, но начинът, по който постигат това, е коренно различен“.

Клетките се отглеждат в течност и се подтикват да се развият в мускулна, кръвна и мастна тъкан. „Обикновено това се прави с много сложен коктейл от хранителни среди и растежни фактори“, казва той. „Всички те безопасни ли са? Защото в крайния продукт може да останат някои от тях. Също така, има ли някакви генетични промени в клетките, които могат да ги направят по някакъв начин опасни?“

Но Мей заяви, че разработките са вълнуващи: „Тук има голям потенциал за всякакви ползи по отношение на благосъстоянието, устойчивостта, здравето и просто избора на потребителите“.

Проектът на FSA за разработване на критериите за оценка ще отнеме две години и ще включва обсъждане с академични експерти и компании. Предвижда се това да доведе до създаването на ефективен процес на одобрение, който се очаква да отнеме на компаниите две години. В момента се анализират вече подадените до FSA заявления. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон