Кръводарителска акция в Бургас за три деца с редки кръвни групи

В Бургас се провежда кръводарителска акция за три деца, които са настанени в държавната болница.

Те са с рядка кръвна група и запасите в отделението по Трансфузионна хематология са се изчерпали.

Призивът за кръводаряване беше отправен от болницата още през почивните дни, но в събота и неделя нито един от кръвните центрове в страната не обработва взетата кръв, затова акцията започна днес.

Две от децата са в тийнейджърска възраст, а едното – на 4 години. Кръвните групи- изключително редки!

„Едното дете е „АБ-“, другите две са „В-“. Въпреки че статистически е малко вероятно на нас ни се случи това и понеже В- кръвна група е доста рядко срещано явление, ние изчерпахме всичките си запаси”, сподели - Д-р Людмила Желязкова – началник- отделение по Трансфузионна хематология.

Десетки се отзоваха след отправения призив от болницата.

„За първи път давам кръв в България за украинско момче. Той е футболист, младо момче на 15 години”, заяви Таня Найдьон от Украйна, която беше дошла да дари кръв.

Друг сериозен проблем е, че в морския град липсва Кръвен център. Взетата днес кръв трябва да отиде в Стара Загора за изследвания и преработка и едва след няколко дни ще се върне като готов продукт.

„Днес ще се транспортира до Стара Загора за обработка и ще се върне готовият продукт при нас в сряда! Голям е проблемът, защото ние сме един склад!”, каза д-р Желязкова.

Решението за разкриването на Кръвен център в Бургас вече е взето, отпуснати са и средства за ремонт и обзавеждане, но поради дълги административни процедури в здравното министерство той все още не е факт. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон