Красиви цветни шалове от кашмир и коприна на търговското изложение „Indian Shopping Festival“

Красиви цветни шалове от кашмир и коприна, традиционни индийски облекла, кожени изделия и бижута, стоки за бита и още много други типични за Индия продукти предлагат индийски фирми на второто издание на търговското изложение „Indian Shopping Festival“, предаде репортер на БГНЕС.

В разпънатата шатра в парка пред Националния дворец на културата (НДК) жителите и гостите на София имат възможността от днес до 16 юни да се потопят в цветната магия на Индия.

Грета Господинова от малка е запалена по индийската култура. Тя сподели, че всичко започва с индийските танци, а след това записва да учи „Индология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и научава хинди.

Господинова рисува с къна от около 5 – 6 години и именно с това участва на изложението. „По принцип съм любител на рисуването с къна, не съм професионалист и от приятели на приятели в един момент започнах вече и в по-сериозни мероприятия да участвам с рисуване на къна“, каза тя пред БГНЕС.

Господинова разказа, че рисуването с къна се среща и в арабския свят, и в Индия, и в африканския свят, като онова, което ги отличава, са орнаментите и именно така можем да направим разлика от коя страна идват. Най-често рисуването с къна се използва за ритуали преди сватба или преди празници, отбеляза тя. „По принцип е най-популярно сред жени, но съм виждала аз лично и мъже, които си къносват преди сватба ръце и крака“, добави Господинова и допълни:

„Поне за сватба мога да кажа, че съм чувала, че колкото по-тъмен цвят е къната на жената, толкова повече обича съпругът ѝ. Това са ми казвали.“

По думите ѝ, от здравословна гледна точка къната подхранва кожата, именно поради тази причина някои хора си я слагат на косата, защото подхранва скалпа.

„Дори съм чела, всъщност, откъде идва къната – още в древни времена се е срещало и в мумии на египетски принцове рисунка от къна, тъй като са си мажели пръстите, ноктите, било е много полезно за ноктите и заради това“, обясни още Господинова.

Радж е един от индийците, които участват в търговското изложение. Той и останалите индийски производители и търговци, които можем да срещнем на „Indian Shopping Festival“, идват от различни части на Индия – от столицата Ню Делхи, от Джайпур, от Панджаб, от Кашмир.

Пред БГНЕС Радж разказа, че идва за първи път в България през 2019 г. и оттогава се опитват чрез тези базари да покажат индийската култура и да я популяризират сред българите. Той сподели, че България и Индия си приличат по много неща и тук се чувства като у дома си.

„Смятам, че България и Индия са много близки като култура, близки са в отношенията, в хората, в навиците, в този тип неща“, заяви още Радж.

За желаещите да се насладят на индийските танци, могат да го направят в рамките на фестивала всеки следобед от 17 ч. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон