Координаторът на САЩ за борба с корупцията идва в България

Координаторът за борба с корупцията в световен мащаб Ричард Нефю ще посети България на 14 юни, предаде БГНЕС.

Неговото пътуване ще бъда част от обиколка, която включва още Австрия и Словакия, съобщиха от Държавния департамент на САЩ.

У нас Нефю се очаква да направи изказване по време на форум, организират от Базелския институт. В речта си той ще засегне инициативата „Мрежа от сини точки“ като рамка за подобряване на практиките в областта на обществените поръчки.

Предвиждат се също така срещи на Нефю с представители на частния сектор, държавни служители и организации на гражданското общество. С тях той ще обсъди усилията им за ангажиране на частния сектор за укрепване на върховенството на закона.

Обиколката на високопоставения американски чиновник ще започне на 10 юни от австрийската столица Виена, където той ще председателства 15-ата сесия на Групата за преглед на изпълнението на Конвенцията на ООН срещу корупцията (UNCAC) и съвместна сесия на Работната група за възстановяване на активи и Работната група за международно сътрудничество.

След това на 13 юни координатор Нефю ще се срещне с държавни служители, организации на гражданското общество и представители на частния сектор в словашката столица Братислава. Там ще обсъди текущите усилия за борба с корупцията и ще проучи възможностите за по-нататъшно сътрудничество и взаимодействие. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон