Ключово съдебно решение срещу американския конспиративен теоретик Алекс Джоунс

Американски съдия одобри ликвидацията на личното имущество на конспиративния теоретик Алекс Джоунс, предаде АФП.

Решението на съда в Хюстън поставя под съмнение бъдещето на крайнодесния уебсайт на Джоунс InfoWars, който отдавна е известен с разпространяването на дезинформация, а на 14 юни обяви перспективата за "потенциално последно излъчване".

Джоунс беше осъден да плати близо 1,5 млрд. долара обезщетение за това, че през 2012 г. нарече масовата стрелба в началното училище "Санди Хук", Кънектикът, "измама". При нападението загинаха 20 първокласници и шестима възрастни.

Впоследствие обаче Джоунс обяви фалит в родния си щат Тексас през 2022 г., като заяви, че задълженията му далеч надхвърлят личното му имущество, което според последните съдебни документи е на стойност около 9 млн. долара. Free Speech Systems, базираната в Тексас компания майка на InfoWars, също обяви фалит.

Съдията разреши на Джоунс да преобразува делото си за личен фалит в обикновена ликвидация, според правните документи, но все още не се е произнесъл дали компанията му също трябва да бъде ликвидирана.

Решението означава, че много от личните активи на Джоунс - включително ранчо в Тексас на стойност около 2,8 млн. долара - ще бъдат продадени, за да се изплатят дълговете.

Джоунс ще изгуби контрола над Free Speech Systems, ако съдът разпореди ликвидация на компанията, което ще проправи пътя за разпродажба на нейните активи.

Джоунс предупреждава огромната си дясна аудитория, че компанията му е на път да бъде закрита.

"Това вероятно е краят на Infowars", каза Джоунс пред журналисти преди решението. "Но това е само началото на моята борба срещу тиранията."

Едно от заглавията на неговия уебсайт гласеше: "Не мога да се съглася, че е възможно да се случи нещо, което не е в състояние да се случи: "Това може да е ПОСЛЕДНОТО предаване на Infowars! НЕ го пропускайте!"

Да печелиш от дезинформация

Джоунс изглежда е натрупал състояние, като успешно е съчетал конспиративните теории със стоки и хранителни добавки от своя магазин InfoWars.

Сайтът предлагаше добавки за мъжка потентност и тестостеронови бустери, като същевременно твърдеше, че правителството феминизира мъжете или ги "превръща в гейове", като използва химически замърсители.

Той твърдеше, че аудиторията му може да оцелее при различни сценарии за Деня на страшния съд с други продукти, които магазинът му може да достави - трайна храна, бронежилетки и дори компоненти за самоделни оръжия.

В последните си публикации в X Джоунс призова своите 2,3 милиона последователи да подкрепят друг уебсайт - Dr. Jones' Naturals - който предлага подобни продукти, налични в InfoWars.

Експертите по дезинформация твърдят, че доходоносната търговия подчертава финансовия стимул на създателите на съдържание да разпространяват конспиративни материали, които имат потенциал да станат вирусни.

Експертите казват, че това показва предизвикателството на борбата с дезинформацията в интернет, където невярното и подстрекателско съдържание често се разпространява по-бързо, генерира повече ангажираност - и повече приходи - отколкото истината.

Гражданите на САЩ и продемократичните групи сега все по-често използват съдебни дела за клевета като инструмент за търсене на отговорност от разпространителите на дезинформация.

Семействата на жертвите на стрелбата в училище "Санди Хук" казват, че от години са подложени на тормоз и заплахи от страна на феновете на Джоунс, като непознати се появяват в домовете им, за да се конфронтират с тях, и ги обиждат онлайн.

Някои от тях дори съобщават, че са получавали заплахи за изнасилване и убийство. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон