Китай се зарече да предотврати "със сила" независимостта на Тайван

Китайският министър на отбраната Дун Дзюн предупреди, че армията е готова „със сила“ да предотврати независимостта на Тайван.

Неговото послание беше отправено на годишния форум за сигурност в Сингапур.

„Винаги сме били отворени за обмен и сътрудничество, но това изисква и двете страни да се срещнат по средата“, заяви Дзюн в рамките на диалога Шангри-Ла и срещата му с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин.

Дзюн и Остин разговаряха повече от час в луксозния хотел, в който се провежда форумът, на който присъстват служители в областта на отбраната от цял свят. През последните години форумът се разглежда като барометър на отношенията между САЩ и Китай.

След срещата Остин заяви, че телефонните разговори между американските и китайските военни командири ще бъдат възобновени „през следващите месеци“, а Пекин приветства „стабилизирането“ на отношенията в областта на сигурността между страните.

Тазгодишният диалог Шангри-Ла се състои седмица, след като Китай проведе военни учения около Тайван и предупреди за опасността от война след встъпването в длъжност на президента Лай Чинг-те, когото Пекин определи за „опасен сепаратист“.

„Китайската народноосвободителна армия винаги е била неразрушима и мощна сила в защита на обединението на родината и тя винаги ще действа решително, за да ограничи независимостта на Тайван и да гарантира, че той никога няма да успее в опитите си“, заяви Дзюн на форума.

„Всеки, който се осмели да отдели Тайван от Китай, ще бъде разбит на парчета и ще понесе собственото си унищожение“, предупреди той.

По отношение на Южнокитайско море, за което Китай претендира, министърът предупреди за „граници“ на сдържаността на Пекин.

„Китай показва достатъчна сдържаност пред нарушаването на правата и провокациите, но това има граници“, каза още Дун Дзюн. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон