Къщата музей на Панчо Владигеров - неповторима атмосфера на духовно общуване - ВИДЕО

В неголямата стая е роялът, работната маса с неизменните гума и моливи, любимият фатерщул и една уникална сбирка от снимки в рамки, окачени по стените, от които ни гледат познати лица на композитори, диригенти, пианисти, цигулари, певци, лични и творчески приятели на Владигеров.

„Моята воля е всички мои авторски ръкописи, печатани творби, ноти и партитури, всички мои грамофонни плочи, магнетофонни ленти, както и целия ми архив, състоящ се от писма и най-различни други документи, да останат в дома ми, независимо от това кога той ще бъде превърнат в музей“. Това пише в своето завещание българският композитор, музикант, диригент и педагог Панчо Владигеров, предаде репортер на БГНЕС.

Всички тези късчета от живота на Панчо Владигеров можем да видим в къщата му музей, помещаваща се във фамилната къща на композитора.

И до ден днешен можем да видим рояла „Schwechten“ и пианото на Владигеров, марка “Steinway”, чудесният концертен инструмент, който се ползва за камерни концерти и майсторски класове, а за атмосферата на домашен уют и топлина допринасят художествените портрети на братя Владигерови и на майката на композитора, Елиза Пастернак-Владигерова.

В съседство на документалната експозиция е запазен и възстановен любимия кът за отдих на композитора, където остъклената веранда с френски прозорци, обзаведена в битов народен стил, създава настроение, внася колорит и е един плавен преход към зеленината на градината.

Работният кабинет на Владигеров е възстановен в автентичен вид, така както го е оставил композитора. В неголямата стая е роялът, работната маса с неизменните гума и моливи, любимият фатерщул и една уникална сбирка от снимки в рамки, окачени по стените, от които ни гледат познати лица на композитори, диригенти, пианисти, цигулари, певци, лични и творчески приятели на Владигеров.

Колекцията, събирана повече от 60 години, създава неповторима атмосфера на духовно общуване с композитора и ни приближава все повече до него. | БГНЕС

 

Последвайте ни и в google news бутон