Карадимов: ВПК е стратегически отрасъл, ще го подкрепим по 3 линии

Министерството на иновациите и растежа идентифицира военнопромишления комплекс (ВПК) като стратегически сектор за държавата и за първи път обръща комплексно внимание на този сектор, като му предоставя възможности за подкрепа по три направления. Това заяви министърът на иновации и растежа Росен Карадимов, предаде репортер на БГНЕС.

„Военнопромишленият комплекс е стратегически отрасъл за България и би било пълен нихилизъм той да не бъде обслужван в момент, който той е двигател на икономическия растеж“, подчерта министър Карадимов.

Той отбеляза, че в системата на Министерството на иновациите и растежа (МИР) е Българската банка за развитие (ББР) и припомни, че буквално преди седмица Министерски съвет е одобрил новата 3-годишна стратегия на банката. Така че първото направление за подкрепа е именно по линия на ББР.

„В тази 3-годишна стратегия ВПК е очертан като приоритет и на банката е възложено цялостното банково обслужване на ВПК без ограничения и без лимити. Тук равно ще се третират и държавните, и частните предприятия, но само производителите, а не търговците. Това е качествено нов момент, който дава огромна глътка въздух на ВПК, защото той не е много желан за кредитиране от чуждите банки“, обясни министърът.

Второто направление, по което МИР може да подкрепи ВПК, е чрез Закона за насърчаване на инвестициите. „МИР е отговорно за прилагането на този закон. Оказва се, че малко са проектите, които са кандидатствали по този закон за получаване на сертификати, т.е. на насърчителни мерки. Днес сме подготвили пространна презентация за всички финансови и нефинансови мерки, които можем да предложим за инвестиции в отбраната“, заяви министър Карадимов.

Третото направление е чрез подкрепа за иновации по линия на фонда на НАТО.

„Министерството е контактно с иновационния фонд на НАТО. Той е в рамките на 1 милиард евро за 15 години за страните-членки с тенденция да се увеличава. Искаме да запознаем производителите с всички възможности, които те имат за кандидатстване за иновационни проекти", каза министърът.

Три ключови структури на МИР могат да покрият управленски, финансово, политически, иновационно и технологично да обслужат ВПК и да му бъдат полезни.

На срещата с министър Росен Карадимов присъстват най-големите около 20 военни производители в страната. Сред тях са „Арсенал“, ТЕРЕМ, ВМЗ-Сопот „Оптикоелектрон“ и големи частни структури.

Той се надява на едно ползотворно партньорство на МИР с тези структури. „Политика се прави с позитивни действия, с положителни послания и ефективни действия“, подчерта министър Карадимов. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон