Какво е въздействието на електронните цигари върху околната среда?

Електронните цигари, въведени преди две десетилетия като алтернатива на тютюнопушенето, стават все по-проблематични поради пристрастяващия си характер и въздействието си върху околната среда.

Неотдавна Австралия прие новаторско законодателство за забрана на всички цигари на дребно, пише Science Alert.

Пазарът се състои предимно от изпарители за еднократна употреба, предназначени за по-младите хора. Въпреки сложността им и ценните ресурси, не съществуват ефективни методи за рециклиране, което води до значително количество електронни отпадъци.

Вейповете са за многократна употреба или за еднократна употреба, като вторите са по-често срещани. Тези устройства съдържат компоненти като батерия, сензор за налягане, LED светлина, нагревателен елемент и резервоар за електронна течност. Когато се активира, батерията захранва нагревателния елемент, който изпарява електронната течност.

Разглобяването на типичните изпарители за еднократна употреба разкрива компоненти, разположени в алуминий и пластмаса, като вътрешните части често са залепени с тиксо или са заклещени една за друга. Основните елементи включват:

Батерия: Въпреки че не могат да се презареждат, тези изпарители съдържат литиеви батерии, подобни на тези в електрическите инструменти и електрическите превозни средства, които могат да запазят значителен заряд.

Сензор за налягане: Това полупроводниково устройство разпознава промените в налягането и активира нагревателния елемент.

Нагревателен елемент: Той изпарява електронната течност при нагряване.

Резервоар за електронна течност: Съдържа никотин, пропилен гликол и ароматизатори, някои от които с неизвестно въздействие върху здравето.

Нарастването на потреблението на вейп доведе до увеличаване на електронните отпадъци, като се наблюдава значителна загуба на материали като алуминий и литий. Изхвърлените вейпъри създават риск от пожар поради батериите с висока енергийна плътност и отделят токсини в околната среда.

Смесицата от ценни и малоценни материали усложнява усилията за рециклиране, което прави вейпърите за еднократна употреба опасни за околната среда и разточителни. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон