Как използването на смартфон уврежда ставите?

Австрийски учени доказаха, че използването на смартфон по време на движение води до промяна в начина, по който вървите. Дългосрочните ефекти могат да бъдат изключително вредни.

Трудно е да си представим съвремието без смартфон и всички хора го използват по време на ежедневието си. Ново изследване на учени от FH-Campus във Виена разкрива въздействието върху тялото, походката и ставите, което причинява използването на смартфон.

Учените са сравнили нормалната и непроменена походка с походката при използване на смартфон. Изследването, публикувано от реномираното списание Heliyon, е проведено в една от най-модерните интерактивни лаборатории за анализ на походката и ежедневните човешки движения в реално време. Субектите вярвят по специална алея пред екран, на който се прожектира виртуална среда. Успоредно с това анкетираните решават математически задачи, веднъж наум, веднъж с помощта на смартфон.

Резултатите от изследването показват, че тялото превключва на определен режим на сигурност при използване на смартфон. Скоростта на стъпката намалява, като в същото време има увеличаване на ширината на стъпката. Въпреки че тези по-малки, по-широки стъпки намаляват риска от падане, те също оказват повече напрежение върху външната страна на колянната става. В дългосрочен план това може да доведе до трайно увреждане: хрущялът и менискусът могат да загубят устойчивост с годините, което в най-лошия случай може да причини остеоартрит, прогнозират изследователите.

Тези знания позволяват на експерти в областта на физиотерапията, спорта, храненето и технологиите да разработват приложения и интелигентни системи и да провеждат фундаментални изследвания, насочени към тяхното приложение. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон