Кабинетът предлага проф. Кирил Топалов за орден „Стара планина“ - първа степен

Правителството предлага на президента да отличи проф. Кирил Топалов с орден „Стара планина“ - първа степен (без лента и без мечове), за неговия изключителен принос и заслуги в областта на науката и обществената дейност.

Кирил Топалов е завършил българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски". Специализира новогръцка филология в Атинския и в Солунския университет. През 2002 г. е избран за професор по българска възрожденска литература в СУ.

Проф. Топалов е преподавал в университета в Екс-ан-Прованс, Франция, както и в НАТФИЗ и Нов български университет. Бил е директор на Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Като посланик на България в Гърция той допринася за премахването на визовия режим, влизането в ЕС и НАТО и защитата на правата и интересите на българската икономическа диаспора в Гърция.

Проф. Кирил Топалов е автор на многобройни изследвания - статии, студии и книги върху историята на българската литература. Резултат на дългогодишната му работа са редица научни трудове върху проблематиката на българската и гръцката литература през 18 и 19 век. Ценен принос са неговите „Проблеми на българската възрожденска литература“, „Григор Пърличев. Живот и дело“ и антологията „Българска възрожденска поезия“.

От 2013 до 2019 г. е посланик във Ватикана и Суверенния Военен Орден на Хоспиталиерите на Св. Йоан от Йерусалим, Родос и Малта, където организира много научни конференции, посветени на българския духовен принос в европейската култура. Организира официалните посещения на папа Франциск през 2019 г. и на държавния секретар на Ватикана кардинал Паролин през 2016 г. в България. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон