Жегата тласка хората към сладки напитки и сладолед, предупреждават учени

Захарта е основен фактор за редица тежки заболявания като затлъстяване, диабет и сърдечни проблеми, но въпреки това нейното потребление в световен мащаб расте рязко през последните десетилетия.

Климатичните промени и повишаването на температурите могат да доведат до нова заплаха за здравето – повече сладки напитки и сладолед в менюто на хората, особено сред тези с по-ниски доходи. Това сочи ново изследване, публикувано в списание Nature Climate Change.

Захарта е основен фактор за редица тежки заболявания като затлъстяване, диабет и сърдечни проблеми, но въпреки това нейното потребление в световен мащаб расте рязко през последните десетилетия. Горещите дни могат да подтикват хората да посягат по-често към газирани напитки, сокове или няколко лъжички сладолед, коментира съавторът на изследването Дуо Чан от Университета в Саутхемптън.

Екипът от британски и американски учени е анализирал данни за покупките на домакинства в САЩ между 2004 и 2019 г., като ги е сравнил с климатичните условия. Моделирането показва, че при всяко повишение с един градус по Целзий в диапазона 12–30°C хората консумират средно с 0,70 грама повече захар дневно. Най-засегнати са групите с по-ниски доходи и образование.

При най-негативните прогнози тези хора биха могли да поемат до пет грама допълнителна захар на ден до края на века, обяснява водещият автор Пан Хъ от Университета в Кардиф. За сравнение – Американската сърдечна асоциация препоръчва максимум 36 грама добавена захар дневно за мъжете и 24 грама за жените, докато само една кенче газирана напитка съдържа около 40 грама. Повечето американци консумират два до три пъти над тези препоръки.

Учените отбелязват, че при температури над 30°C увеличението на захарта се изравнява, вероятно защото хората вече са адаптирали хранителните си навици. По думите на Чан това може да е „още по-лоша новина“, тъй като промяната в диетата настъпва при по-ниски, а не при екстремни температури. Изследването отчита също спад в покупките на печива през горещи дни – за сметка на сладоледа и замразените десерти.

Световната здравна организация припомня, че нездравословното хранене е сред четирите основни рискови фактора за болести, отговорни за над 70% от смъртните случаи в света. |БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон