Изгряващата звезда на Джорджа Мелони

Преди беше трудно да се намери италианец, който да признае, че харесва Джорджа Мелони.

Дори след като нейната партия "Италиански братя" триумфира на парламентарните избори през септември 2022 г., трепетът беше такъв, че някои от гласувалите за нея се притесняваха да го признаят открито.

Мелони, която първоначално се представяше като "аутсайдерка", която се е борила срещу шансовете, за да стане първата жена министър-председател на Италия, се превърна в един от най-влиятелните политици в Европа.

Ако попитате много италианци какво мислят за нея сега, няма да има и дума за връзките ѝ с неофашизма в миналото или за стъкмистичното ѝ отношение към имигрантите, ЛГБТИ хората или към всеки друг, който е накърнил самообявената ѝ християнска и патриотична визия за Италия.

За разлика от други крайнодесни лидери 46-годишната Мелони непоколебимо подкрепя Украйна. В същото време тя защитава спорни сделки с африкански държави в областта на енергетиката и имиграцията.

Някогашна почитателка на Доналд Тръмп и Владимир Путин, Мелони намери нови приятели в лицето на Джо Байдън и Володимир Зеленски. Тя се сближи с Риши Сунак, подобри отношенията си с Еманюел Макрон и често е виждана да работи заедно с Урсула фон дер Лайен.

В същото време обаче италианският премиер задълбочава отношенията си с крайнодесните си съюзници в Европа, като испанската Vox и „Фидес“ на унгарския министър-председател Виктор Орбан.

В Италия управляващата коалиция на Мелони намали помощите за хората с ниски доходи или за безработните, въведе строги правила срещу спасителните кораби на неправителствените организации и разшири забраната за сурогатното майчинство.

Родена в Рим през 1977 г., Мелони поема политическия си път от традиционно левия работнически квартал Гарбатела. На 15-годишна възраст се присъединява към младежкото крило на Италианското социално движение (ИСД) - крайнодясна партия, създадена през 1946 г. от привърженици на италианския диктатор Бенито Мусолини.

В биографичната си книга Io Sono Giorgia (Аз съм Джорджия) тя пише, че инстинктивно е била привлечена от групата, където е намерила солидарност в една сплотена, макар и маргинализирана общност от бойци, които често са изобразявани като зли или жестоки и които посвещават цялото си време на политиката, вместо да ходят по клубове.

Там тя се запознава с Никола Прокачини, който сега е евродепутат от "Италиански братя".

"Никога не съм познавал човек, който да учи толкова усърдно - на шега я наричаме маниачката. Тя се раздава изцяло към всичко, винаги има чувството, че е в нощта преди изпит. Това е тайната на нейния успех. Тя е човек, който е здраво стъпил на земята - преодолява едно предизвикателство, но винаги е наясно с по-големите предизвикателства, които предстоят", каза Прокачини по адрес на главата на италианското правителство.

По-късно Мелони оглавява младежкото крило на Националния алианс - партията, която възниква от ИСД и е част от трите правителства на Силвио Берлускони. Две години по-късно тя става най-младият заместник-председател на Камарата на депутатите, а през 2008 г. е назначена за министър на младежта в последното правителство на Берлускони. Мелони основава "Италиански братя" през 2012 г. Партията успя да събере подкрепа от близо 30 % на парламентарните избори през 2022 г., като едва 4 години по-рано едва бе събрала 4%.

В книгата си Мелони описва себе си като раздразнително, отбраняващо се дете, чиято решителност да отблъсква враговете е подтикната от група момчета, които не ѝ позволяват да участва в игра на плажен волейбол, защото е "твърде дебела".

Сред качествата, които най-много впечатляват Прокачини в лидерството на Мелони, е "справедливостта, с която тя се отнася към опонентите си".

През първите месеци на управлението си Мелони беше похвалена дори от левия си съперник Енрико Лета, бивш премиер и бивш лидер на Демократическата партия (ДП), който я описа като "по-добра от очакваното".

Въпреки, че дойде на власт с обещанието да се справи с нелегалната имиграция, Мелони се сблъска с невиждан ръст на незаконно пристигащите в Италия. Имиграцията се увеличи повече от два пъти между януари и септември 2023 г. в сравнение със същия период през 2022 г.

Правителството на Мелони също така трябва да се справя с боксуваща икономика, а в Брюксел цари скептицизъм, че Рим ще използва ползотворно парите от Плана за възстановяване . Правителството няма ясна стратегия за справяне с климатичната криза, въпреки че Италия е сред най-уязвимите в Европа от екстремни метеорологични явления.

Въпреки вътрешнополитическите предизвикателства, пред които е изправено правителството ѝ, европейските избори предвещават добра перспектива за Джорджа Мелони.

Социологическите агенции из цяла Европа предвещават сериозни електорални успехи на крайната десница. Това идеологическо семейство да е разделено в две политически групи в Европейския парламент – Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) и Идентичност и демокрация (ИД).

Мелони е сред лидерите на по-умерените ЕКР, а групата може да изиграе решаваща роля в избирането на нов председател на Европейската комисия. Настоящият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен, която е кандидат за втори мандат, вече заяви, че би си сътрудничела с онези крайнодесни партии, които подкрепят Украйна във войната ѝ срещу руските нашественици.

Подобно изказване определено повдига въпроса дали новото мнозинство в ЕП няма да бъде съставено от християндемократическата Европейска народна пария (ЕНП) на Фон дер Лайен и националистическата, но проевропейска ЕКР на Мелони? При подобно развитие италианският премиер определено би се превърнала в един от най-влиятелните политически лидери в Европа. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон