Експерт съветва да не се ядат въглехидрати на гладно, като отбелязва, че тази малка промяна може да има значително въздействие върху здравето ви. Специалистът обясни, че коригирането на реда на хранене може да подпомогне по-добрия контрол на кръвната захар и да ви помогне да избегнете определени здравословни проблеми, съобщи Mirror.
„В този пример можете да видите, че първо е изяден оризът, който е въглехидрат, последван от протеини и зеленчуци, което води до висок скок (на кръвната захар). А когато редът се промени и първо се ядат зеленчуците, след това протеините и накрая въглехидратите, на графиката се вижда как кривата се изравнява", каза доктор Лоана Андраде Пелайо.
"Това, което всъщност искаме да направим, е да управляваме секрецията на инсулин", допълва тя. „Това означава, че трябва да се уверим, че редът, в който приемаме храната, е полезен, тъй като това може да помогне на организма ни да работи по-добре и да се превърне в ефективно средство за предотвратяване на диабет тип 2 или инсулинова резистентност“.
Изследванията подкрепят твърденията на Пелайо, като в едно от тях се отбелязва, че закуската обикновено предизвиква най-голям скок на кръвната захар след хранене при хората с диабет тип 2.
Следователно закуската с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини помага да се намалят скоковете на кръвната захар след хранене. Тази проста промяна може също така да понижи общите нива на кръвната захар през деня и да подобри стабилността на кръвната захар, се отбелязва в проучването.
Друго проучване, публикувано в Nature, показва, че яденето на въглехидрати на празен стомах води до бързо повишаване на нивата на млечната киселина. Общо 15 участници са направили орален тест за глюкоза след 12-часово гладуване, като са консумирали 75 г г глюкоза във вода.
Резултатите показват, че нивата на млечната киселина започват да се повишават само в рамките на пет минути, докато нивата на глюкозата в кръвта започват да се увеличават около 30 минути по-късно. Проучването показва, че консумацията на въглехидрати на гладно води до превръщането на глюкозата в млечна киселина в червата, която след това се абсорбира в кръвта.
Ако консумирате въглехидрати на празен стомах, като е по-вероятно да го правите по време на закуска, това може да доведе до лактатна ацидоза. Както съобщава Doctor, това „е форма на метаболитна ацидоза, дължаща се на неадекватно изчистване на млечната киселина от кръвта“.
Експертите отбелязват, че от лактатната ацидоза могат да възникнат следните усложнения:
Основният проблем е засилващото се потискане на миокарда, което възниква при намаляване на рН на кръвта. Порочният кръг от лактатна ацидоза, допълнителна хипоперфузия и мултиорганна недостатъчност може да доведе до смърт. Също така съществува повишен риск от различни сърдечни аритмии. | БГНЕС