Иван Николов: Отношенията София – Скопие. Без илюзии!

Не се опитвайте да сравнявате тези отношения със заплетените противоречия между други държави!

Нашите неразбирателства са коренно различни. Те нямат за първооснова нито териториални, нито икономически неуредици. Генезисът на проблема между България и РС Македония е съвсем друг. Неговото начало трябва да търсим в далечната 1888 година, когато сръбският професор Стоян Новакович предлага концепция, как българите в Македония да се отдалечат от родовия си корен, за да се доближат до сърбите. И как тази налудничава идея през следващите десетилетия се превръща в човеконенавистна шовинистична доктрина на Белград, възприета по-късно от Коминтерна и превърната от Тито в етноидеологически инструмент за налагане на югокомунизма в Македония.

Да правим съпоставки с помирението между Франция и Германия след Втората световна война е несериозно, както и с превъплъщенията на германците в Австрия – на австрийци! Колкото и да се напрягаме, няма да открием дори и следа от мерак у австрийците да създават отделен „австрийски език“, различен от немския, съпроводен с умопомрачителна антигерманска пропаганда, в която образът на германския съсед да се извайва като изконен, зловещ и кръвожаден враг, какъвто е случаят с новата македонска идентичност, спрямо България, след 1944 г.

Защо г-н Михаел Рот, председател на Комисията по външни работи на Бундестага, не разсъждава върху подобни казуси? И защо, дълбокомислено заявява, че за следизборната ситуация в Скопие, когато евроинтеграционната идея е поставена на карта, виновни са не сърбокомунистическите постулати за „македонците“, като новосътворена нация, а „…страните от ЕС, които ЕВРОПЕИЗИРАХА ДВУСТРАННИТЕ ПРОБЛЕМИ и изнудваха Северна Македония…“, както написа в социалната мрежа Х той, цитиран от БГНЕС.

Надявам се представителите на могъщите геополитически играчи днес да не повторят егоистичната постъпка на предците си от 1945 и 1946 г. Тогава две автентични организации на българите в Македония – Демократичен фронт „Илинден 1903 г“. с ръководители Коста Хрисимов –Смилец, д-р Илия Чулев и Димитър Златарев и възстановената ВМРО, начело с д-р Васил Иванов, д-р Коста Тренчев и д-р Костадин Терзиев, изпращат, всяка поотделно, меморандум до победителите в току-що завършилата Втора световна война. В тези два документа те разобличават политиката на Белград в новосъздадената Р Македония за грубо налагане на ново съзнание върху коренното население там, съпроводено с небивали жестокости, арести, убийства без съд и присъда и множество скалъпени съдебни процеси.

Тези два меморандума тогава, вместо да станат аргумент на Великите сили за пресичане на издевателствата в Македония, са предадени на властите в Белград. Това е коз за арестуване на подателите им, и тяхното инквизиране и въдворяване за дълги години в затвори и лагери, а К. Терзиев е разстрелян.

Ето защо днес представителите на ЕС и НАТО трябва да настояват пред управниците в Скопие да отворят, най-после, архивите на УДБА и да ревизират учебниците, изпълнени с пропагандни антиисторически внушения.

Упрекът, обаче е не само към г-н Рот, а и към всички отговорни личности в Германия, Франция, Англия и в другите западни държави, както и в Русия. Защо те все още не намират време да надникнат не в книжовното наследство на българските учени, а в трудовете на известни авторитети в собствените им държави като проф. Густав Вайганд от Берлин, проф. Виктор Берар от Париж, да поразсъждават върху твърденията на английския археолог и етнограф Артър Ж. Ивънс, опознал Балканите в подробности, да се запознаят със становищата на професорите Генадий Литаврин и Игор Калиганов от Москва.

За всички тези учени, а и за още много други, няма две мнения по въпроса, какви по народност са хората в Македония. Те са категорични – това са българи. Да, българи, чието заличаване в братската страна вече осем десетилетия се превръща в „свещена кауза“ за всеки поискал да се изкачи по-високо в избраната от него кариера…

Мъчителният въпрос, след изборите на 8 май 2024 г., в РС Македония не е дали новият държавен глава Гордана Силяновска – Давкова ще изрича името на държавата според поетите международни ангажименти или не, а дали югокомунистическият образ на македонците ще бъде подложен на критичен анализ от самите македонски елити.

Тук Брюксел трябва да търси секрета за разсичане на възела от противоречия между България и РС Македония. Този възел е завързан не в София, а в Белград и продължава да се затяга от управляващите и опозицията в Скопие, под насърчителните погледи на Вучич, Дачич, Вулин и компания.

Това е проблемът. /БГНЕС

--------------------------------

Иван Николов е журналист, публицист и издател. Той е директор на списание „България-Македония” и на издателство „Свети Климент Охридски“. Иван Николов е един от най-големите познавачи на балканските въпроси, автор на многобройни статии и книги по темата. Текстът е написан специално за БГНЕС.

Последвайте ни и в google news бутон