Иран е изправен пред политическа несигурност след смъртта на Раиси

Иранският президент Ебрахим Раиси загина при хеликоптерна катастрофа в планински район на страната.

Спасителните екипи претърсваха района на катастрофата в продължение на часове. Един от хеликоптерите в конвоя е превозвал Раиси, външния министър и други официални лица.

"Служителят на иранската нация, аятолах Ебрахим Раиси, достигна най-високото ниво на мъченичество, докато служеше на народа", съобщи тази сутрин държавната телевизия.

Вицепрезидентът на Иран по въпросите на изпълнителната власт Мохсен Мансури публикува в мрежата X стих от Корана, за да изрази съболезнования.

На борда на разбилия се вертолет са били и министърът на външните работи Хосейн Амирабдолахиан, губернаторът на провинция Източен Азарбайджан Малек Рахмати и Мехди Мусави, ръководител на охраната на Раиси.

Придружавал ги е и Мохамед Али Ал-е-Хашем, представител на върховния лидер в провинцията. Местни служители, присъствали на мястото на катастрофата, потвърдиха "мъченическата смърт на Раиси и придружаващия го екип".

Ебрахим Раиси, ултраконсервативен духовник, спечели президентските изборите през 2021 година с близо 62% от гласовете.

Той ще бъде заменен от първия вицепрезидент Мохамед Мохбер преди провеждането на президентски избори в рамките на 50 дни.

Член 131 от Конституцията на Ислямската република предвижда, че "в случай на смърт, уволнение, оставка, отсъствие или заболяване на президента, продължило повече от два месеца, първият вицепрезидент поема правомощията на президента".

Този процес трябва да получи одобрението на Върховния лидер - аятолах Али Хаменей.

Конституцията предвижда, че съвет, съставен от председателя на парламента, председателя на Върховния съд и първия вицепрезидент, е длъжен да организира избора на нов президент в рамките на 50 дни".

Бъдещият временен президент, 68-годишният Мохамед Мохбер, беше назначен от Ебрахим Раиси за първи вицепрезидент през август 2021 г., след президентските избори.

Правителството на Иран ще продължи да работи "без ни най-малки смущения" след смъртта на президента Ебрахим Раиси при катастрофа с хеликоптер, се казва в изявление на кабинета.

"Уверяваме лоялния народ, че пътят на службата ще продължи с неуморния дух на аятолах Раиси. Работата ни ще продължи без ни най-малко смущение“, се казва в съобщението.

Светът изрази съболезнованията си за смъртта на Раиси.

Руският външен министър Сергей Лавров определи загиналия ирански президент като истински приятел на Русия.

„В Русия президентът Раиси и външният министър Хосейн Амир-Абдолахиан бяха възприемани като истински и надеждни приятели на нашата страна“, каза топ дипломатът.

ЕС също изрази „искрените си съболезнования“ във връзка с трагичния инцидент.

„Мислите ни са насочени към семействата“, заяви председателят на Европейският съвет Шарл Мишел.

Турският външен министър Хакан Фидан каза, че Турция "споделя болката на приятелския и братски ирански народ".

"За съжаление, бяхме дълбоко натъжени да чуем новината от Иран", добави главата на турската дипломация.

Индийският министър-председател Нарендра Мод изрази съболезнования. "Дълбоко натъжен съм и шокиран от трагичната смърт на Раиси”, каза той.

Министър-председателят на Пакистан Шехбаз Шариф обяви ден на траур в страната.

'Знамената ще се бъдат свалени наполовина в знак на уважение към президента Раиси и неговите спътници. Солидарни сме с братски Иран", написа Шехбаз в X.

Иранският Червен полумесец съобщи, че телата на загиналите са извадени от катастрофиралия хеликоптер.

Терористичните групировки Хамас и Хизбула също изразиха своите съболезнования.

Подкрепяната от Техеран Хизбула определи Раиси като "защитник" на „революционните групи в региона“.

"Хизбула в Ливан изразява най-дълбоките си съболезнования. Ебрахим Раиси беше силен поддръжник и твърд защитник на нашите каузи и защитник на съпротивителните движения", каза говорител на групировката.

Хамас, на свой ред, нарече иранския президент „свой поддръжник“.

„Хамас оценява подкрепата на Раиси за палестинската съпротива и неуморните му усилия за солидарност с палестинците“ от началото на войната между Израел и Хамас в Газа“, се казва в изявлението.

Кой беше Ебрахим Раиси?

Роден през ноември 1960 г. в шиитския свещен град Машхад, Раиси се издига в съдебната система в продължение на три десетилетия, след като на 20-годишна възраст е назначен за главен прокурор на Карадж, близо до Техеран, след победата на Ислямската революция през 1979 г.

След това от 1989 г. до 1994 г. е главен прокурор на Техеран, а от 2004 г. до 2014 г., когато е назначен за главен прокурор на страната, е заместник-ръководител на съдебната власт.

През 2016 г. върховният лидер Али Хаменей го поставя начело на влиятелната благотворителна фондация "Астан-е Кудс Разави", която управлява мавзолея на Имам-Реза в Машхад. Три години по-късно той оглавява съдебната власт.

На 63-годишна възраст Раиси беше смятан за един от фаворитите за издигане на най-важния пост в Ислямската република - този на върховен лидер, заеман в продължение на 35 години от 85-годишния аятолах Али Хаменей.

Ебрахим Раиси беше смятан за един от стълбовете на консервативния и ултраконсервативния лагер, които контролират всички лостове на властта от 2020 г. насам.

Представяйки се като защитник на непривилегированите класи и на борбата с корупцията, той беше избран на 18 юни 2021 г. на първия тур на балотаж, белязан от рекорден брой въздържали се за президентски избори и отсъствието на силни претенденти.

Той наследи умерения Хасан Рохани, който го победи на президентските избори през 2017 г. и нямаше право да бъде преизбран след два последователни мандата.

През последните месеци Раиси се представяше като решителен противник на Израел, заклетия враг на Ислямската република, като даде подкрепата си на палестинското ислямистко движение Хамас от началото на войната на Израел в Ивицата Газа на 7 октомври.

По този начин той оправда безпрецедентната атака, предприета от Иран срещу Израел на 13 април с помощта на 350 дрона и ракети, повечето от които бяха прихванати с помощта на САЩ и няколко други съюзнически държави.

Раиси беше включен в черния списък на САЩ на ирански служители, санкционирани за "съучастие в сериозни нарушения на правата на човека" - обвинения, които властите в Техеран отхвърлиха като недействителни./БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон