Ястия за здрава нервна система

За да укрепите нервите, трябва да ядете омлет с билки и някои други ястия, съветва невроложката Алмира Гимранова. В интервю за Lenta.ru главната лекарка на Клиниката по рехабилитационна неврология изброи ястията за здравословна нервна система.

Според нея нервната система се нуждае от постоянна подкрепа и развитие. От това зависи как ще работят другите системи на тялото. От полезните за нервите продукти може да се направи разнообразно меню, допълни Гимранова.

Салата от пресни зеленчуци

Домати, краставици, чушки, зеленчуци с добавка на ядки или семена и дресинг от растително масло и лимонов сок ще наситят тялото с витамини С, Е, В и микроелементи (магнезий, калций, калий, фосфор), които укрепват нервната система и подобряват настроението, обясни лекарката.

Яйчен омлет с твърдо сирене и зеленчуци

е богат на протеини, витамини от група В и калций, които допринасят за функционирането на мозъка и нервите, добави събеседничката.

Рибена супа с картофи и моркови

Рибата съдържа фосфор, йод и ненаситени мастни киселини, които подобряват паметта и мисленето, продължи специалистката. Картофите и морковите доставят на тялото глюкоза, основният източник на енергия за мозъка.

Овесена каша от елда с мляко или кефир

Гимранова каза, че елдата съдържа магнезий, фосфор и витамини от група В, които отпускат мускулите и нервите. Млякото или кефирът съдържат калций и йод, които регулират работата на щитовидната жлеза и нервната система.

В същото време тя предупреди, че някои храни могат да повлияят негативно на нервната система, като предизвикат раздразнение, възбуда или депресия. Сред тях тя посочи кофеина, който повишава производството на адреналин и норадреналин - хормоните на стреса.

„Прекомерният прием на кофеин може да причини, безпокойство, безсъние, главоболие и сърцебиене. Кофеинът се съдържа не само в кафето, но и в чая, колата, енергийните напитки и шоколада“, припомня невроложката.

Според нея, нервната система се уврежда и от алкохол (нарушава функционирането на рецепторите), никотина (увеличава производството на хормони на удоволствието, а след това хормони на стреса), захарта (скокове в кръвната захар провокират развитието на възпалителни процеси, които увреждат нервите).

„Мазните и пържените храни влияят негативно на нервната система. Такива продукти са трудни за смилане от организма и могат да причинят дисбактериоза, запек и отравяне. Всичко това вреди на функционирането на нервната система, тъй като има тясна връзка между червата и мозъка. Освен това мазните и пържени храни съдържат трансмазнини, които повишават нивото на холестерола в кръвта и влошават кръвоснабдяването на мозъка“, предупреди Гимранова.

По-рано колежката й Наталия Шиндряева говори за връзката между хълцането и опасните заболявания. Според нея в някои случаи хълцането може да сигнализира за рак и инсулт. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон