Храмът "Св. Неделя" посреща новия български патриарх като свой предстоятел

По повод въдворяването на българския патриарх Даниил като предстоятел на Софийската митрополитска катедра и празника на катедралния храм „Св. великомъченица Неделя“, както и Втората неделя след Петдесетница – на Всички български светии (7 юли), в столичния храм ще се проведат тържествени богослужения, съобщиха от Българската православна църква.

На 6 юли (събота) от 18:00 ч. ще се състои патриаршеска вечерня с петохлебие и литийно шествие, след което ще бъде отслужен трисагий за блаженопочиналия патриарх и Софийски митрополит Неофит пред неговия гроб.

На 7 юли (неделя) сутринта ще има празнична утреня, а от 9:30 ч. ще бъде отслужена света литургия, предстоявана от патриарх Даниил. Православните християни са поканени да присъстват и участват молитвено в празничните богослужения.

Видинският митрополит Даниил беше избран за български патриарх и Софийски митрополит на 30 юни от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор. На балотажа той надделя над Врачанския митрополит Григорий с 69 на 66 гласа, като имаше и три недействителни бюлетини. След това се състоя тържествената интронизация на новия патриарх в катедралата „Св. Александър Невски“. I БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон