Хасан Азис: Първо лице единствено число в ДПС няма

По устав Ахмед Доган е първи председател на ДПС, заяви бившият дългогодишен кмет на Кърджали и член на Централния съвет на движението.

Първо лице единствено число в ДПС няма, заяви пред бТВ тази сутрин бившият дългогодишен кмет на Кърджали и член на Централния съвет на движението Хасан Азис. Допълнен от водещата: „освен, ако не е Ахмед Доган“, Азис потвърди: „Да“.

„Разбира се, че сме в преломен момент“, каза Хасан Азис, след като в сряда почетният председател на ДПС Ахмед Доган призова председателя на партията Делян Пеевски и още петима ключови лица от движението да подадат оставка. Това стана в уникално по рода си обръщение към структурите на ДПС в страната и чужбина.

„Когато председатели на партията започнат да си говорят с писма, това е знак, че има проблем. Когато има разминаване в позициите на председателите, е знак, че има проблем“, коментира Азис разкола в движението, настъпил след разнопосочното гласуване за проектокабинета на ГЕРБ-СДС с първия мандат и изключването на Рамадан Аталай.

В устава на ДПС има един член, който не присъства при никоя друга партия, припомни Хасан Азис и обясни: Това е мястото на почетния председател и кой е първи, кой е втори председател.

"Според устава Ахмед Доган може да свиква Централния съвет на ДПС. Основателят и първи председател на ДПС е почетният председател на партията“, каза Азис.

Хасан Азис съобщи, че не е спирал да общува с Ахмед Доган.

Запитан какво визита Доган с фразата „Късно е либе за китка“, в писмото си, Азис отвърна:

Почетният председател даде достатъчно време, за да може да се направят съответните стъпки. Какво се направи? На последната конференция се прие, че двамата председатели трябва да присъстват едновременно на местата, където се вземат решения за политиките на партията.

Бившият кмет на Кърджали призовава структурите на ДПС в града и областта за единство.

„Няма човек, който да познава повече хора в Кърджали от мен. Познавам народопсихологията на Кърджали и силно вярвам, че единствено възможният път е пътят на Движението за права и свободи“, заяви той.

Азис не можа да отговори на въпроса дали Доган ще свика Централното оперативно бюро на партията, ако не последва доброволна оставка от страна на Делян Пеевски и останалите петима депутати. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон