Хърватска инфлуенсърка се кандидатира за място в ЕП

Видеоклиповете на Нина Скочак в TikTok събират стотици хиляди гледания и младата експертка по грим и винтидж мода се надява, че популярността ѝ ще ѝ спечели място в Европейския парламент на 9 юни.

Скочак оглавява първата независима листа на „Поколението Z“ в Хърватия, която се състои от 12 кандидати на възраст между 19 и 30 години, предаде АФП.
"Това е експеримент, за да видим дали изобщо е възможно, тъй като никой досега не го е правил", инфлуенсърката.
Опитът на 26-годишната жена далеч надхвърля модата и козметиката, с които радва четвърт милион свои последователи в TikTok и Instagram. 
Завършила журналистика и политически науки с магистърска степен по европейска политика, тя започва работа като стажант в Европейския парламент през 2022 г. 
Сега тя работи по популяризирането на европейската програма за научни изследвания "Хоризонт" за учени, които се опитват да направят големи пробиви.
Скочак обяви кандидатурата си в социалните мрежи и последователите ѝ помогнаха бързо да събере необходимите 5000 подписа за регистрация.
"Не използвахме традиционни методи", разказа тя.
"Вместо това ходихме по кафенета и барове и събирахме подписи там. Хората идваха, за да изпият по едно питие и да ни дадат подписа си", каза инфлуенсърката.
В крайна сметка нейният списък на представители на „поколението Z“ събрал 8500 подписа, което било първият им голям успех. 
"Младите хора днес предпочитат собствените си канали пред традиционните партийни структури. Трябва да създадем различни платформи и методи, за да ги ангажираме", добави Скочак.
Нина Скочак не е първата, която изпробва новите методи за водене на кампания, казва Марияна Грбеса, професор по политически науки в Загребския университет.
"Ще има още такива случаи, тъй като основното послание на младите хора е: "Не искаме да говорите за нас, искаме да говорите с нас", посочи тя.
За Грбеса схващането, че младите хора не се интересуват от политика, е вярно само отчасти.
"Те не се интересуват от политиката по начин, по който политиците да говорят с тях", настоя тя.
Скочак - която има едноцифрени резултати в социологическите проучвания - заяви, че кампанията ѝ е свързана колкото с образованието, толкова и с избирането ѝ.
Нейните видеоклипове се опитват да обяснят изборния процес и призовават последователите ѝ да участват в оформянето на политическия пейзаж.
В коментарите много от последователите ѝ благодарят, че най-накрая е обяснила как работи всичко, и казват, че благодарение на нея със сигурност ще гласуват за първи път.
"Скочак говори на езика, на който говорят младите хора. Това е голям плюс. Тя се опитва да ги мобилизира", подчерта Грбеса
Според проучванията младите хървати имат едно от най-ниските нива на разбиране на политиките на ЕС.
71% от тях заявяват, че разбират малко или нищо за ЕС, докато средното европейско ниво е 55%, според експресно проучване на Евробарометър за Европейския парламент през 2021 г.
Скочак смята, че младите хора се интересуват от европейските избори, но са разочаровани от традиционната политика и се нуждаят от известно насърчение.
Понастоящем само трима евродепутати са на възраст под 30 години и Скочак вижда необходимост от промяна.
"Младите хора внасят различна гледна точка в правенето на политики. Това определено липсва", твърди тя.
Нейната листа на „поколението Z“, състояща се от 7 жени и петима мъже, е най-младата в европейските избори. 
Програмата им се фокусира върху участието на младите хора в политиката, безопасността в интернет, устойчивите политики и правата на жените. 
Решена да покаже, че младите хора, особено младите жени, имат място в политиката, независимата листа на Нина има за цел да се противопостави на десните промени в политиката на Хърватия.
Те се застъпват за намаляване на възрастта за гласуване на 16 години и за въвеждане на младежки квоти на европейските избори. 
Хърватия, която се присъедини към ЕС през 2012 г., ще избере 12 евродепутати на 9 юни.
Инфлуенсърката заяви, че социалните медии могат да мобилизират хората за един ден.
"Може би само сто души ще гласуват, а може би сто хиляди", каза тя. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон