Годишно поклонение в памет на жертвите на комунистически режим в концлагера „Белене“

Днес 1 юни 2024 година, от 11,30 ч. на дунавския остров Персин ще се проведе годишното поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в концлагера „Белене“.

От инциативната група за подготовка на събитието съобщиха, че церемонията ще бъде открита от президента Петър Стоянов (1997-2000 г. ). На възпоменателното честване участие ще вземе и служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Тазгодишният специален гост на поклонението ще бъде писателката Теодора Димова, чийто последен роман „Не ви познавам“ бе отличен през април 2024 г. с наградата на „Цветето на Хеликон“ за най-продаван роман през 2023 г. Водещ ще е актьорът Руси Чанев, който наскоро получи наградата „Аскеер“ за цялостен принос към театралното изкуство. На тазгодишното поклонение се очаква да се събират над 500 души от цялата страна и чужбина.

Участието на гражданите в честването е напълно безплатно и свободно. Единственото, което се изисква е те да носят документ за самоличност при проверката на портала на администрацията на действащия затвор в гр. Белене. Провеждането на годишното честване става благодарение на доброволната дарителска кампания, организирана от инициативната група за поклонението.

--------

Преди 75 години, на 27 април 1949 г. с поверително постановление на комунистическото правителство начело с Георги Димитров взима решение за създаването на нов лагер на най-големия от Дунавските острови – Персин край тогавашното село Белене. За кратко време „Белене“ се превръща в най-големия лагер за политически противници на тоталитарния комунистически режим, който просъществува и най-дълго време – от 1949 до 1987 г. с различни прекъсвания. В „Белене“ са въдворени най-малко 15 000 души от всички слоеве на обществото, а стотици са лагеристите, които намират смъртта си в него. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон