Главчев: Тежки са щетите в Шипка, каквото зависи от държавата ще се направи бързо

Тежки са щетите.

Цели покриви са компрометирани, санировка е компрометирана, тука видяхме и здравната служба, която скоро е санирана и реновирана, и днес отново се нуждае от ремонт. Помощта от държавата ще бъде получена от тези, които имат право в най-кратки срокове. Каквото зависи от държавата, ще го направим в най-бързи етапи". Това заяви служебният премиер Димитър Главчев, който посети Шипка, предаде БГНЕС. През града вчера мина опустошителна градушка. "Хората сами си оправят, не чакат държавата, сами се справят, но имат нужда от държавата, разбира се", добави Главчев. Сформираме оперативен щаб в Шипка с председател министърът на вътрешните работи.

Почти всички къщи в Шипка са пострадали, заяви кметицата Василка Панайотова.

"За момента 300 домакинства са пуснали молби и декларации за помощи. Очаквам около 600 да подадат, защото почти няма непоразена къща. Много малко са тези, които съвсем наскоро са санирани и нямат по фасадата щети, но в покривната част почти всички имат щети", заяви Панайотова.

70 сигнала са подадени на телефон 112 по време на бурята в Шипка снощи. Най-много от тях - за наводнени автомобили. Има и наводнени приземни етажи, няколко паднали дървета и скъсани електрически кабели.

"Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към правителството има финансова възможност да реагира на щетите, но топката е в ръцете на местната администрация, които трябва максимално бързо да изготвят документите и исканията си, за да можем да ги разгледаме", заяви служебният министър Калин Стоянов. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон