Главчев ще участва в Срещата на върха на НАТО във Вашингтон

Министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на върха на НАТО, която ще се проведе от 09 до 11 юли във Вашингтон.

По време на срещата ще се проведе церемония по честване на 75-годишнината от основаването на НАТО, отбелязваща значимостта и ролята на Алианса в настоящата среда на сериозни предизвикателства пред сигурността, на фона на продължаващата трета година руска военна агресия срещу Украйна.

Основни резултати от срещата се очаква да бъдат решения, свързани със засилването на сдържащия и отбранителен потенциал на НАТО, продължаването и институционализирането на политическата и практическа подкрепа на Алианса за Украйна, задълбочаване на отношенията с партньорите на НАТО от Индийско-тихоокеанския регион.

В рамките на форума ще бъде проведено заседание във формат съюзници, заседание на Съвета НАТО-Украйна с участието на президента на Украйна Володимир Зеленски, както и партньорски формат с индийско-тихоокеанските партньори Австралия, Нова Зеландия, Япония и Република Корея и с председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия.

В американската столица се очаква да присъстват 36 правителствени и държавни ръководители. В делегацията, водена от премиера Главчев във Вашингтон, ще участват министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министрите на външните работи Мария Ангелиева и полк. Невяна Митева и заместник-министърът на отбраната Аделина Николова. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон