Георги Господинов: Говорете и употребявайте думите с мяра и чест

Вярвам, че ние сме направени от думи и че сме отговорни пред думите, че сме част от езика и че езикът е много по-умен и по-мъдър от нас, и далеч преди нас.

Това заяви пред БГНЕС писателят Георги Господинов, който е и носител на престижната литературна награда "Букър" за романа си "Времеубежище".

"Езикът е много важен и за начина, по който общуваме и начина, по който изобщо като общество можем да оцелеем", подчерта Георги Господинов.

Според писателя 24 май – празникът, в който отдаваме почит на делото на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, е добър повод не само да си казваме хубави думи, но и да мислим върху тази важност на езика за нашето съществуване.

"Важно е да го пазим и да го почитаме, но е важно и да вярваме в него. Ние загубихме сякаш вяра в думите и започнахме да ги употребяваме малко като в кръчма, на посоки", коментира той, като подчерта, че това е проблем, защото езикът е част от действителността, той не е нещо извън нея.

В заключение Георги Господинов призова: "Говорете, употребявайте думите с мяра и чест."  /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон