Генетичният риск от Алцхаймер идва от страната на майката

Нови изследвания показват, че вероятността да се разболеете от Алцхаймер е по-голяма, ако майка ви е имала болестта, отколкото ако баща ви е бил диагностициран с нея.

В проучване е изследвано количеството амилоидни плаки в мозъците на 4400 възрастни без когнитивни нарушения, на средна възраст 70 години, съобщи Mirror. 
Базирано в Масачузетс проучване установи, че изследваните лица с по-високи нива на амилоидни плаки - натрупване на протеини, считани за предшественик на болестта на Алцхаймер - е по-вероятно да имат фамилна история на заболяването от страна на майка си. Установено е, че хората, чиито бащи са били диагностицирани с болестта на Алцхаймер на 65-годишна възраст или по-млади, също са имали по-високи от средните нива на амилоид в мозъка си.
Смята се, че амилоидните плаки причиняват болестта на Алцхаймер, най-разпространената форма на деменция, като се натрупват около невроните, нарушават връзките между мозъчните клетки и в крайна сметка ги убиват. Амилоидите са естествено срещащи се в организма белтъци, но определен вид, наречен бета-амилоид, може да се натрупва около мозъчните клетки, като влошава функциите на органа.
Може да отнеме години, докато амилоидите се натрупат достатъчно, за да окажат забележимо въздействие върху умствените функции. Изследователите в проучването в Масачузетс предполагат, че митохондриите, малките електроцентрали в клетките ни, могат да бъдат причина пациентите с майки, които са имали деменция, да бъдат изложени на по-голям риск.
Митохондриите се унаследяват от страна на майката, което означава, че изследователите смятат, че това може да е свързано с тях. Те също така изказват предположение, че вина за това може да имат дефекти в Х-хромозомата, тъй като тя също се предава винаги по майчина линия.
Бащите с ранна форма на болестта може да са особено генетично предразположени към болестта на Алцхаймер, което би могло да повиши риска за техните деца, смятат изследователите. 
"Нашето проучване установи, че ако участниците са имали семейна история от страна на майка си, се наблюдава по-високо ниво на амилоид", каза ръководителят на изследването д-р Хюн-Сик Янг, невролог в Mass General Brigham.
"Ако баща ви е имал ранни симптоми, това е свързано с повишени нива в потомството", добави неврологът д-р Мабел Сето, която е съавтор на проучването. 
Изследователите са използвали данни от проучването Anti-Amyloid Treatment in Asymptomatic Alzheimer's (A4), като са използвали мозъчни сканирания от лица в САЩ, Европа и Япония между април 2014 г. и декември 2017 г.
Установените нива на амилоид са сравнени с това, което пациентите са казали за семейната си история с болестта на Алцхаймер, за да се получат новите резултати. Участниците не са били проследявани след проучването, за да се установи кои от тях са развили болестта.
7 милиона американци са засегнати от болестта на Алцхаймер и тя е седмата водеща причина за смърт в САЩ. Вероятността хората с фамилна обремененост да развият това заболяване е между два и четири пъти по-голяма, но новото изследване е първото, което отбелязва разлика между това дали заболяването е от страна на майката или бащата.
Застаряващото население и все по-нездравословният начин на живот ще доведат до рязко увеличаване на броя на заболелите до приблизително 12,7 милиона души до 2050 г., освен ако изследователите не успеят да намерят ефективно лечение. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон