Гърция изисква спазване на Преспанското споразумение от страна на РСМ

„Гръцката страна изисква спазване на Преспанското споразумение от страна на Република Северна Македония (РСМ)“.

Това заяви министърът на външните работи на Гърция Йоргос Герапетритис в разговор с ERT.

Той описа обвиненията на гръцката опозиция като „неверни и несъвместими със сложната ситуация“.

„Много добре знаете, че от момента, в който един международен договор бъде ратифициран в парламентите, той придобива сила над законите. Нито една страна не може едностранно да преразгледа това споразумение - всеки трябва да го изпълни. Особено искам да отбележа различното институционално третиране в двете страни“, каза Йоргос Герапетритис.

Относно факта, че Гърция все още не е ратифицирала нито един от договорените меморандуми, Герапетритис повтори гръцката позиция, че те ще бъдат ратифицирани, когато дойде подходящият момент.

„Ще ги внесем в парламента, когато настъпи ключовият политически момент. Имам предвид, когато гръцката страна се убеди, че има пълно съответствие от страна на Северна Македония. Всички знаем, че има точки, които съседната държава не спазва“, обясни той.

„Името Република Северна Македония фигурира в Преспанското споразумение и според него с член 20 въпросът за него не може да бъде променян при никакви обстоятелства. Поправка не може да има, защото тя е договорена от двете страни и е ратифицирана. Сегашният гръцки политически ред и политическият ред на Северна Македония са напълно обвързани да я спазват“, подчерта шефът на гръцката дипломация.

Министърът допълни, че няма предвид само промяната на името на Северна Македония, а и „други проблеми“.

„Не става въпрос само за натиска, който оказва Гърция, това е натискът, който се оказва от страна на Северна Македония. Но третото най-важно според мен е, че гръцката страна реагира изключително бързо и с голям рефлекс. Външното министерство веднага информира властите на международната общност. Имаше незабавна реакция от председателя на ЕК, председателя на Европейския съвет, както и от Европейския съюз. В същото време има и международна позиция: с други думи много страни реагираха в тази посока. Може да говорим, че има съгласувана реакция“, каза още той. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон