Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорният екип на ГЕРБ, начело с Мария Габриел, прие предложението на коалиция ПП-ДБ за още 24 часа преговори. Днес преговорите с ПП-ДБ ще бъдат финализирани до 12:00 часа. Кандидатът на ГЕРБ за министър-председател Мария Габриел ще отиде при президента Румен Радев с окончателното решение, предаде репортер на БГНЕС.

БГНЕС припомня, че в понеделник Мария Габриел прие от президента Румен Радев папката с първия мандат за съставяне на кабинет.

„Поемам с чувство за отговорност номинацията ми от страна на ГЕРБ-СДС да бъда премиер. Защото казваме, че България има нужда от стабилност, но тя трябва да бъде въз основа на ясни приоритети, публичност, прозрачност, равнопоставеност в управлението, общи приоритети и общо желание да върви страната напред чрез реформи. Споразумението и МС вървят в пакет. За нас е важно всичко да бъде договорено и много ясно да излезем с позиция, която казва, че сме заедно въз основа на принципите", заяви Габриел.

От своя страна пък досегашният премиер Николай Денков заяви, че това, което са видели като проект за МС, го виждат за първи път. „Този състав за нас е неприемлив“, каза Николай Денков.

Чаи преди връчването на мандата неофициално бе разпространен списък на министрите, за който са се договорили двете коалиции.

По неофициална информация документът, подписан от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ включва и поименен състав на Министерския съвет.

Според него министерските постове се разпределят по следния начин: Мария Габриел ще бъде премиер и министър на външните работи; Николай Денков - вицепремиер по европейските въпроси; Асен Василев - министър на финансите; Калин Стоянов остава начело на Министерството на вътрешните работи; Андрей Цеков остава министър на регионалното развитие и благоустройството; Деница Сачева поема поста на министър на труда и социалната политика; Христо Гаджев заменя Тодор Тагарев начело на Министерството на отбраната; Атанас Славов остава министър на правосъдието; Красимир Вълчев ще е министър на образованието; Катя Панева - на здравеопазването, Кръстьо Кръстев остава министър на културата; Ивелина Василева поема МОСВ; Кирил Вътев остава на поста си като министър на земеделието и храните; Росен Желязков напуска поста си като председател на НС и става министър на иновациите; Жечо Станков поема българската енергетика; Богдан Богданов остава министър на икономиката и индустрията, Георги Гвоздейков също запазва поста си и остава министър на транспорта и съобщенията; Александър Йоловски също остава начело на министерството на електронно управление; Зарица Динкова остава министър на туризма, а Димитър Илиев - на младежта и спорта. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон