Пред БГНЕС той разказва своята история как е започнал работа у нас преди повече от 12 години.
Ферхат Учар, който днес е на 35 години и работи като главен готвач в един от водещите хотели на Златни пясъци, пристига в България на 11 март 2012 г. от Истанбул.
Първата му спирка е град Балчик, където работи в местните кръчми. Впоследствие започва да готви за отделни хора по случай техните рождени или именни дни, а също така на кръщенета и партита.
„Никога не съм си гледал часовника. Работех по 24 часа 7 дни в седмицата. Всичко е в името на клиента и когато той е доволен, тогава и аз съм щастлив. Но нещата трябва да се правят с любов и да идват от сърцето“, обяснява Ферхат.
За да успее, работният му ден започва в 5.00 часа, а понякога дори по-рано - в 4.00. „Всичките ми мисли бяха концентрирани в работата. Имах възможността да работя с едни от най-добрите български, но и чуждестранни готвачи, някои от които имат звезда Мишлен. От всекиго съм научавал по нещо ново за гастрономията“, споделя той.
Когато идва в България, му е много трудно и заради езиковата бариера. „Беше ми много трудно, защото не знаех езика, а българският и турският са доста различни едни от друг. Започнах от нулата, сега вече говоря и пиша на български. Думите излизат от душата ми“, каза Ферхат.
Един от най-куриозните моменти е в самото начало, когато клиент му поръчва свинска пържола, а той даже не знае какво е това, спомня си с усмивка шеф готвачът.
В България един турчин става главен готвач много трудно, но със своето трудолюбие, всеотдайност, открит характер и вкусни ястия Ферхат печели много приятели и постоянни клиенти. „Живея с любовта на хората“, заяви още той.
Ферхат е щастливо женен за българка и се радва и на силната семейна подкрепа за всичко, което прави. І БГНЕС