ЕС се дистанцира от посещението на Орбан в Москва

"Премиерът Орбан не е получил мандат от Съвета на ЕС за посещение в Москва", заяви ръководителят на външните работи на ЕС Жозеп Борел.

Европейският съюз заяви, че унгарският министър-председател Виктор Орбан е на посещение в Русия. То беше определено като изключително в рамките на двустранните отношения между Будапеща и Москва, предаде АФП.

"Премиерът Орбан не е получил мандат от Съвета на ЕС за посещение в Москва", заяви ръководителят на външните работи на ЕС Жозеп Борел.

Орбан вече пристигна в Москва.

Унгария пое ротационното председателство на ЕС тази седмица.

27-те държави от ЕС твърдо се противопоставят на войната на Русия в Украйна, като наложиха 14 кръга безпрецедентни санкции на Москва заради инвазията.

"Тази позиция изключва официалните контакти между ЕС и президента Путин. По този начин унгарският министър-председател не представлява ЕС под никаква форма", заяви Борел.

"Струва си да припомним, че президентът Путин е обвинен от Международния наказателен съд и е издадена заповед за арест за ролята му във връзка с принудителното депортиране на деца от Украйна в Русия."

"Отстъпките няма да спрат Путин. Само единството и решителността ще проправят пътя към всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Шестмесечното председателство на Унгария на ЕС дава възможност на централноевропейската държава да влияе върху дневния ред и приоритетите на блока през следващите шест месеца.

Посещението на Орбан в Москва ще се състои дни след като десният националист направи изненадващо пътуване до Киев, където призова ръководството на Украйна да работи за бързо прекратяване на огъня с Русия.

Унгарският лидер настоя, че мирът не може да бъде постигнат без диалог.

"Ако просто седим в Брюксел, няма да можем да се доближим до мира. Трябва да се предприемат действия", заяви Орбан в редовното си интервю по унгарското държавно радио, когато бе попитан за посещението си в Украйна на 2 юли.

Полският министър-председател Доналд Туск изрази недоверие към слуховете за пътуване на Орбан до Москва, а финландският такъв Петери Орпо ги нарече "тревожна новина".

Това е първото посещение на европейски лидер в Москва след посещението на канцлера Карл Нехамер през април 2022 г.

Орбан и Путин се срещнаха за последен път през октомври 2023 г. в Пекин, където обсъдиха сътрудничеството в областта на енергетиката. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон