Доктор Сураб Сети, гастроентеролог от Калифорния и възпитаник на Харвард, предупреди, че един от най-често консумираните плодове може да се окаже вреден за стомашно-чревното здраве, съобщи Mirror.
Във видео, което вече има над 1,5 милиона гледания в Instagram, той класира плодовете от най-полезни до най-лоши за червата. Според него най-добрият избор са боровинките, тъй като са богати на антоцианини и разтворими фибри, които подхранват полезните бактерии и намаляват възпаленията.
В класацията високи позиции заемат още кивито, нарът и ябълките. Крушите също са полезни, защото съдържат много фибри и създават усещане за ситост, макар че в по-големи количества могат да предизвикат газове.
По-ниско в списъка са цитрусите, пъпешите и гроздето, като последното дори може да предизвика подуване и резки скокове на кръвната захар заради високото съдържание на натурални захари и малкото фибри.
Според д-р Сети най-лошият плод за червата са презрелите банани. Причината е, че нишестето им се превръща в прости захари, които бързо покачват кръвната захар и почти не осигуряват "гориво" за полезните бактерии. Това може да доведе до подуване и дискомфорт. Експертът препоръчва консумация на леко зелени банани, тъй като съдържат устойчиво нишесте, което ферментира от чревните микроби и образува късоверижни мастни киселини – полезни за дебелото черво.
Националната здравна служба на Великобритания (NHS) напомня, че е важно да се консумират поне пет порции плодове и зеленчуци дневно, като това може да бъдат както пресни, така и замразени, сушени или консервирани варианти. Редовният им прием понижава риска от сърдечни заболявания, инсулт и някои видове рак. | БГНЕС