Египетският външен министър пристига в Иран за погребението на Раиси

Eгипетският външен министър Самех Шукри замина за Техеран, за да участва в погребението на иранския президент Ебрахим Раиси. Посещението на Шукри е първото посещение на египетски външен министър в Иран.

Eгипетският външен министър Самех Шукри замина за Техеран, за да участва в погребението на иранския президент Ебрахим Раиси. Той загина на 19 май при катастрофа с хеликоптер. Заедно с Раиси на борда на хеликоптера бяха още 7 официални лица, сред които и външният министър Хосейн Амир-Абдоллахиан. 
"Посещението на Шукри е първото посещение на египетски външен министър в Иран", предаде иранската информационна агенция Tasnim.

През последните десетилетия отношенията между Египет и Иран често са били обтегнати, въпреки че двете страни поддържат дипломатически контакти.
През септември миналата година външните министри на двете страни се срещнаха по време на срещата на лидерите на ООН в Ню Йорк и Раиси заяви тогава, че срещата може да проправи пътя за възстановяване на връзките.

Хосейн Амир-Абдолахиан се срещна с египетския си колега по-рано този месец в Гамбия в рамките на срещата на върха на Организацията за ислямско сътрудничество.
Двамата министри са обсъдили усилията за насърчаване на двустранните отношения и последните събития в региона, особено продължаващото положение в Газа. /БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон