Една смокиня на ден държи лекарите надалеч

Да, този израз обикновено се отнася за ябълката, но днес ще говорим за смокините.

Полезни ли са смокините за здравето ни? Кратък отговор: да. Според д-р Халит Йеребакан смокините са с високо съдържание на минерали и разтворими фибри, което ги прави доста популярни по целия свят. Някои от минералите, с които могат да се похвалят, са калий, който според Ерекабан помага за регулиране на кръвното налягане, и магнезий. Смокините съдържат 2900 калории на килограм и имат високо съдържание на разтворими фибри, което ги прави идеалната закуска за тези, които искат да отслабнат.

Смокините са деликатен и нетраен плод и обикновено се сушат или консервират под формата на конфитюри, за да могат да се консумират през цялата година. Турция е най-големият производител на сушени смокини в света, а Егейският регион е известен с различните сортове на тези удивителни и вкусни плодове.

Смокинята заема специално място в турския език и кухня. Въпреки че има много поговорки, които се отнасят до този плод, ето една, която може да погъделичка въображението на тези, които се интересуват от турския език.

Ако някога сте яли смокиня, ще знаете за хрупкавите семена на плода. Тази популярна турска поговорка буквално се превежда като "(нещото) е толкова мъничко, че не би напълнило семките на смокинята", което означава, че ситуацията е много дребна или незначителна (като например да ви се забият досадните смокинови семки между зъбите). | БГНЕС

 

Последвайте ни и в google news бутон