Дигитални близнаци на пациенти помагат за лечението им

В лаборатория в италианската столица Рим Марко Евангелос Бианколини и екипът му проверят пациенти, за да оценят ефективността на различни хирургични процедури.

Но под скалпела не попадат реални хора - на компютърен екран се прожектира техният дигитален двойник, като всеки от тях отразява индивидуалния биохимичен състав на човека. И това може да отвори вратата към следващата граница на медицината: персонализираното здравеопазване.

Двойници на пациенти

Чрез тестване на методи и лекарства върху "дигитални двойници" медицинският персонал може да определи най-добрите начини на лечение за самите пациенти. В случая на Бианколини екипът му изследва аневризми, които представляват разширения на кръвоносните съдове.

"Определено не искаме да правим проби и грешки върху пациента, но с дигитален близнак можем да опитаме операцията много пъти", обясни Бианколини, доцент по машинен дизайн в Римския университет.

Той ръководи изследователски проект, който получи финансиране от ЕС за обучение на изследователи на ранен етап в потенциално широкия спектър от приложения на дигиталните близнаци за лечение и профилактика на аневризми. Тези проблеми могат да се появят при хората от раждането им или да са резултат от състояния, включващи високо кръвно налягане, мастни плаки и травми.

В проекта MeDiTATe участват 25 партньори от Италия, Франция, Гърция, Норвегия и Швейцария.

Смъртоносно отслабване

Аневризмите се срещат при около 3% от населението на света, като много хора дори не знаят, че имат това състояние, докато не стане твърде късно.

Когато аневризмата се спука, последствията са сериозни. До 35 % от хората, които страдат от разкъсване на аневризма, умират, а само една трета могат да се върнат към нормален живот след това.

При такова потенциално инвалидизиращо състояние, което може да настъпи по всяко време и навсякъде в кръвоносната система на организма, се търсят начини за спасяване на повече животи.

Дигиталните близнаци могат да подобрят откриването на ранните предупредителни признаци при реалните пациенти, което ще позволи по-бързи превантивни мерки.

Изследователите от MeDiTATe се надяват да увеличат процента на хората, които остават живи, както и да подобрят ранното откриване и превенция.

Ако пациентът е диагностициран с аневризма или има съмнения за такава, може да се създаде цифров близнак въз основа на физиологията на лицето. След това медицинските специалисти могат да извършат тестове, за да предложат индивидуално лечение.

Тъй като събирането на данни от собственото тяло на човека е трудно без инвазивни процедури, изследователите също така принтират 3D копия на пациенти, за да съберат информацията, необходима за дигиталните близнаци, за да бъдат възможно най-пълни.

"Комбинирането на пациента, репликата и дигиталния близнак завършва цикъла", каза Бианколини.

Лесен за използване

Въпреки че дигиталните близнаци вече се използват за научни изследвания, MeDiTATe има за цел да улесни употребата им от медицинските специалисти.

Екипът работи с болници и събира мнения от здравните работници. Целта е да се разбере от какво се нуждаят те в един цифров близнак, за да могат да направят заключение за аневризмата на пациента.

Той възнамерява да направи дигиталните близнаци за лечение на аневризми търговски приложими и членовете на консорциума MeDiTATe вече са подали няколко патента. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон