Демерджиев: Все още няма отговор от Русия защо издирват Христо Грозев

МВР все още няма отговор от Русия защо журналистът Христо Грозев е обявен за федерално издирване. Това заяви пред БНТ министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

"В зависимост от отговора от руска страна ще преценим какви действия да предприемем. По случая държавата си свърши работата доколкото може. Следим го много внимателно, там където е необходимо, се намесват и службите", посочи той.

Задържането на британеца Дейвид Бодил, който се издирва от Интерпол, е реализация на ДАНС, с участието на МВР. Иван Демерджиев определи ареста като рутинна операция, каквито се случват често през последните месеци.

Не е имало особена съпротива при ареста на Дейвид Бодил, посочи още вътрешният министър. Той увери, че всички процедури по казуса ще бъдат спазени стриктно и прогнозира, че вероятно Бодил ще бъде екстрадиран в родината му.

Демерджиев обяви, че се е стигнало до края на разплитането на казуса с полицейския чадър над Георги Семерджиев, причинил тежката катастрофа на бул. "Черни връх" в София, при която загинаха две жени.

Освен бившата полицайка Симона Радева, дисциплинарно уволнен е и нейният приятел от 4-о РУ, който е сред първите, оказали се на мястото на катастрофата. По думите на министъра е доказано, че той е допуснал нарушение във връзка с катастрофата и последващата му работа по разследване на инцидента. Извън уволнените дисциплинарно, още 38 служители на реда са наказани по някакъв по случая..

"Когато са наказани толкова много хора, към тази система не може да има претенции че не се чисти", каза Демерджиев.

Парични награди стимулират служителите на реда, които съвестно изпълняват задълженията си. Такива, например, са получили всички, които са заловили незаконни мигранти.

Според Демерджиев трябва да се въведат солидни привилегии за пенсионираните полицаи, които са изпълнили службата си без нарушения. Целта е те да се превърнат в стимул за добра работа на служителите на реда.

Вътрешният министър коментира още, че протестите на близките на загинали при катастрофи са основателни, защото е накърнено сериозно чувството за справедливост.

"Оказва се, че част от подсъдимите са хора с висок социален статус по места и очевидно в тези случаи съдебната система подхожда снизходително. Затова ще поискаме промени в закона за движение по пътищата, защото се оказва, че част от тези шофьори имат много нарушения през годините, включително и след като им е отнета правоспособността. Част от проблемите, с които се сблъскваме е, че не можем да използваме пълноценно всички технически средства, с които разполагаме.", коментира той.

МВР ще настоява промените в закона за движение по пътищата и още 3-4 законопроекта, насочени срещу престъпността да бъдат разгледани приоритетно от Народното събрание. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон