Делян Добрев спечели дело, заведено от Асен Василев заради клевета

"Спечих делото, което Асен Василев водеше срещу мен за обезщетение от 250 000 лева, защото бил напълнял".

Това написа днес Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, с което информира обществеността за решението на Софийски градски съд да отхвърли предявения иск на съпредседателя на ПП-ДБ.

Добрев обяснява: "В исковата си молба твърди, че с изказванията си съм "уронил авторитета, престижа, честта и доброто му име....” На самото дело неговият адвокат допълва, че с моите изказвания съм допринесъл за напълняването на Асен Василев.

В мотивите на решението Съдът отбелязва, че: “В нито един момент ищецът (Асен Василев) не е бил възпрепятстван от ответника и публично да изрази позицията си... За да зададе своите въпроси и остри коментари ответникът (Делян Добрев) се позовава изцяло на събрани по делото официални писмени доказателства, съставени за проверка на изключително сериозни „въпроси за милиони“, които са били предмет на парламентарни дебати и на предприети последващи процесуални действия по проверка.”.

Накратко, Софийски Градски Съд отхвърля предявения иск на Асен Василев: “Предвид всичко изложено, съдът намира, че в съответствие с официалната и общодостъпна информация, с която ответникът (Делян Добрев) е разполагал и в качеството му на народен представител и гражданин е формирал въпроси, ..., провеждал активно държавната политика по тези именно въпроси, без тези действия да имат увреждащ ищеца характер. Дори от отправените остри критики ищецът да се е почувствал засегнат и да е претърпял вреди и то като последица от тези именно изказвания на ответника, то той дължи да понесе тези вреди в качеството си на публична личност, без отговорността за тях да възниква за ответника. Ето защо предявеният от ищеца иск за обезвреда се явява неснователен и като такъв следва да бъде отхвърлен.", пише Делян Добрев във Фейсбук страницата си.

Градските магистрати са постановили съдебните разходи в размер на 18 хил. лева да са за сметка на Василев. Той може да обжалва решението на Софийски градски съд пред Софийски апелативен съд. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон