Делото срещу "Боинг" се заплита

Повече от пет години след двете фатални катастрофи със самолети 737 MAX "Боинг" е изправена пред нова съдебна процедура. Прокурорите стигнаха до заключението, че компанията не е спазила по-ранно споразумение по въпроса с катастрофите.

В петък вечерта изтече крайният срок, в който авиационният гигант трябваше да приеме или отхвърли предложение на Министерството на правосъдието. То изисква от компанията да се признае за виновна за измама по време на сертифицирането на самолетите MAX, предаде АФП.

Все още няма публични изявления от двете страни. Адвокатът на семействата на жертвите, Робърт Клифорд, вярва, че крайният срок ще бъде удължен през уикенда, ако "Боинг" поиска повече време.

Последното правно затруднение на "Боинг" беше предизвикано от решението на Министерството на правосъдието от средата на май, че компанията е пренебрегнала споразумението за отлагане на наказателното преследване (DPA) от 2021 г., като не е изпълнила изискванията за подобряване на програмата си за съответствие и етика след катастрофите със самолети MAX.

Съгласно предложението, представено от Министерството на семействата на жертвите, "Боинг" ще плати допълнителна санкция в размер на 243 млн. долара и ще се съгласи да допусне външен наблюдател.

"Признаването на вината е значителна стъпка. Никой не иска да бъде осъден или признат за престъпник", каза Трейси Браммайер, друг адвокат по делото. Семействата обаче не са доволни от предложението.

Министерството на правосъдието заяви, че ще уведоми американския съд за това как ще процедира не по-късно от 7 юли. Очаква се ведомството да обяви стъпки за наказателно преследване на "Боинг", ако авиогигантът отхвърли споразумението. I БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон