ДАЗД: През 2023 г. 30 деца са загинали по пътищата, над 1300 са ранени

Тази година Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ отбеляза датата с фестивал, който имаше за цел да привлече вниманието върху превенцията и отговорността на всеки участник в движението.

Държавната агенция за закрила на детето се включи в отбелязването на Националния ден на безопасността на движението по пътищата – 29 юни, който подчертава темата като глобален здравен проблем, съществен елемент на общественото благосъстояние и стремеж към намаляване смъртността и тежките наранявания при пътни инциденти, съобщиха от Агенцията.

По данни на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ през 2023 г. 30 деца са изгубили живота си в следствие на пътнотранспортни произшествия, над 1300 са ранени.

Тази година Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ отбеляза датата с фестивал, който имаше за цел да привлече вниманието върху превенцията и отговорността на всеки участник в движението. Експерти на ДАЗД се включиха в събитието с различни материали, свързани с пътната безопасност, и отговориха на всички въпроси от страна на участниците в събитието, за правата на децата, включително правото им да са защитени и по време на движение по пътищата.

Програмата за отбелязването на Националния ден на безопасността на движението включваше и демонстрация на спасяване на пострадал вследствие на ПТП. Присъстващите имаха възможност да разгледат и изложба на ретро автомобили, която показа еволюцията на системите за безопасност.

За младежите бяха подготвени и специални симулатори, на които можеха да шофират в безопасна среда, или да видят как въздейства алкохола и колко е затруднена координацията след употребата му. По време на събитието бяха обявени победителите в училищния конкурс „Талисман, който ни пази на пътя“, както и победителите в конкурса на Фондация „Ани и Явор: Ключът е любовта“.

Във връзка с Националния ден на безопасността на движението Държавната агенция за закрила на детето и Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ отново призовават всички водачи, пътници и пешеходци към етичност, уважение, толерантност и спазване на правилата за движение.

ДАЗД и ДАБДП Ви пожелават безопасно пътуване и спокоен летен сезон!

Нека на пътя Животът винаги да е с предимство! I БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон