Даниел Лорер: Включваме мотора на промените, целта е 5% икономически растеж

Работата, която предстои да свършим е много сериозна и тя трябва да бъде извършена много активно от двете страни. Ние бяхме избрани с много ясен мандат от българския народ – да започнем да създаваме инфраструктура за нормална функционираща държа.

Това каза министърът на растежа и иновациите Даниел Лорер, който откри работна среща с ръководителите на двустранните търговски и индустриални камари в България, предаде репортер на БГНЕС.

Министерството на иновациите и растежа ще е икономическият мотор на промените, като целта е да се постигне 5% икономически растеж.

„Моята мисия с Министерството на иновациите и растежа е да създадем институция, която да е икономическият мотор на всичко това. Трябва да работим с бюджета, европейско финансиране, частни партньорства, за да може да постигнем икономически растеж, поне на нивото на нашите съседи. България е сериозно изостанала в глобалното икономическо развитие. Мисията на нашето министерство е да генерира икономически растеж и иновации в България. Двете неща са свързани. Умният растеж чрез иновации ще остане у нас, а няма да се премести. Всички тези инструменти са събрани при нас и нашата мисия е да ги насочим към растеж у нас, който да стигне 5%”, заяви Лорер.

Борбата с корупцията, подобряването на инфраструктурата, здравеопазването и образованието е пряко свързана с бизнеса.

„Нашият мандат е промяна в правосъдната система, за да няма корупция и да не иска никой нещо от инвеститорите, когато те трябва да създадат новите си проекти. Да има физическа инфраструктура, която да придвижва хора и товари, а не да пропадат в дупки. Третата ни мисия е здравеопазване, което да ни оттласне от дъното на световната класация по смъртност, а четвъртата мисия е образованието. Да научим децата ни на знания, които са съвместими с европейските“, категоричен е Даниел Лорер.

Участниците посочиха, че основен проблем в България е липсата на кадри. Те поискаха правителствена подкрепа и активизиране на търговските аташета, както и цялостно сътрудничество с тях. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон