Д-р Джордж Суламанидзе: Жените започват по-рано от мъжете да използват услугите на естетичната медицина

Днешната тенденция е да имаме все по-малко намеса в естествената красота на човека било то мъж или жена. Това заяви в интервю за БГНЕС специалистът по пластична хирургия и естетична медицина д-р Джордж Суламанидзе.

Разговаряме със световно признатия експерт за най-новите методи и тенденции в областта на естетичната медицина, но и за политическата ситуация в родината му – Грузия, която е разтърсена от многохилядни протести заради приемането на т.нар. закон „за чуждестранните агенти“, и как, всъщност, това влияе на бизнеса му.

За д-р Суламанидзе не е трудно да вземе решението да стане лекар и по-точно пластичен хирург, тъй като е израснал в семейството на лекари. Баща му е пластичният хирург д-р Марлен Суламанидзе, създател на конците „Аптос“ („Aptos“), майка му е естетичен дерматолог, брат му също е естетичен хирург. Съпругата на д-р Суламанидзе – д-р Албина Каджая, е световно признат естетичен специалист в сферата на дерматологията.

Д-р Суламанидзе обясни, че тенденцията е да има все по-малка намеса в лицето и тялото, така че да се запази младостта и подпомогне красотата, и в същото време човекът да не бъде променен до неузнаваемост. За конците „Аптос“ той разказа, че това е малоинвазивен метод, който помага на лекаря да направи един лифтинг на лицето, но то да остане естествено и натурално. „Това е сегашната тенденция – естествена, природна красота, подпомогната малко с конци „Аптос“, подчерта специалистът.

В клиниката на д-р Суламанидзе 20% от пациентите са мъже. „Най-честата процедура, която те предпочитат, е ринопластика, или промяна на формата на носа“, каза той и добави, че мъжете също се нуждаят от други методи, които да поддържат младостта им, като например ботокс, филъри, колагенови стимулатори.

Естетичният хирург отбеляза, че мъжете не използват декоративна козметика и трябва да изглеждат по естествен начин и достатъчно млади. „Затова на тях им е още по-сложно да се представят пред обществото, защото не могат да прикрият недостатъците с нещо като корекция от страна на декоративната козметика“, допълни той.

Останалият поток от пациенти – 80%, са жени. „Жените започват по-рано да използват услугите на естетичната медицина. Те започват с ботокс и с други по-леки процедури и продължават цял живот, като по този начин може да отложим във времето микроинвазивни и инвазивни методи на естетична и пластична медицина. След това, в по-зряла възраст, те вече предпочитат и конците „Аптос“, за да може да останат вечно млади“, обясни д-р Суламанидзе.

На въпроса има ли случаи, в които е отказвал да извърши дадена процедура и би ли посъветвал специалисти, когато дадена жена или мъж иска нещо, което не би било естетически добре за тях, да не го правят, той отговори, че от всички прегледи, които е извършил, около 30% се налага да не ги вземе за по-нататъшно лечение. Една от причините за това е, че това може да са пациенти, които се нуждаят от психолог, за да решат други свои проблеми и да погледнат по друг начин на тях. Друга причина за това е, че понякога специалистът вижда, че крайният резултат няма да е желан, тъй като пациентът вижда едно, но всъщност ще се получи съвсем друго, тогава д-р Суламанидзе, разглеждайки в далечен план цялостното лечение, разбира, че този пациент също не е за него.

Понякога се оказва наложително пациентът да бъде насочен към дерматолог, за да се излекува първо кожата или да се подобри нейната текстура.

Д-р Суламанидзе е категоричен, че именно затова всички процедури трябва да бъдат извършвани от лекари и най-вече от тесни специалисти в областта на дерматологията и естетичната хирургия с цел най-доброто за пациента, защото само лекарят специалист може най-точно да прогнозира какво ще се случи в далечен план.

Специалистът коментира и какво е бъдещето на естетичната медицина. „Преди ние бяхме много агресивни в намесата и използвахме много филъри за устни, много филъри за скули, използвахме рано инвазивни методи, т.е. и оперативни начини на поддържане на красотата. Сега идеята е съвсем различна – ние използваме все по-малко продукти, все по-малко инвазивни методи, стараем се да поддържаме тялото и нашата красота от по-рано и в продължение на целия живот“, каза той и добави, че нашият организъм остарява всяка една секунда, съответно ние трябва постоянно да поддържаме нашата красота и здраве с малко, но постоянно грижи.

Преди се смяташе, че може да се отиде да се направи късно една процедура, много инвазивна и за цял живот, обърна внимание д-р Суламанидзе, но сега се смята, че е добре да се ходи рано и за много малки корекции, които да се надграждат във времето.

По думите му, организмът видимо започва да остарява от 30 – 35-годишна възраст нататък. Именно тогава, съветва специалистът, вече следва да се премине към минимални до средни корекции, така че да поддържаме здравето на нашата красота в по-дългосрочен план и осезаемо.

„В такъв случай ние използваме по-често вече комбинирани методи на лечение – това може да бъде ботокс и конци, може да бъде филър и конци, може да бъде колагенов стимулатор и конци“, обясни той.

Във възрастта до 30 г. пациентите идват за т.нар. бютификация. „Например, те искат да си направят foxy eyes, т.е. да си повдигнат горен клепач, да отворят око, така че да изглеждат така, както те се виждат. Или да направят скули, които те виждат – да бъдат по-кръгли, по-центрирани, или може би да направят скула, която да бъде по-очертана“, обясни д-р Суламанидзе и уточни, че това не се прави с цел подобряване на качеството на кожата или здравето на нашата красота, а защото човекът иска да изглежда по-различно.

Естетичният хирург взема и такива пациенти, но от 30-годишна възраст нататък, д-р Саламанидзе съветва вече активно да започнем да се замисляме за здравето на красотата ни.

Той оценява високо работата на българските естетични и пластични хирурзи. Виждал ги е как работят и смята, че добре и бързо усвояват методите. „Смятам, че имат хубави ръце и са умни. Освен това смятам, че те имат добри теоретични познания и са подготвени към практическата част достатъчно добре, така че да се справят хубаво с работата си“, каза още медикът.

За него красотата не е една, тя е много различна и индивидуална. За д-р Суламанидзе най-важно е не как той вижда дадения човек, защото всички хора имат различна красота, а да възприеме красотата на човека, който стои срещу него и да подпомогне чрез своите знания и умения индивидуалността му, така че неговата собствена красота да стане още по-изразителна.

Д-р Суламанидзе коментира и политическата ситуация в Грузия, която е разтърсвана от многохилядни протести заради приемането на т.нар. закон „за чуждестранните агенти“. Специалистът подчерта, че е длъжен да се интересува от политика, защото законът, който беше приет, касае и неговия бизнес, защото на 90% от това, което произвежда, се експортира в други държави.

През 1990-те години на ХХ век семейството му напуска Грузия заради войната, но преди 17 години се връщат, защото вярват в своята държава. „Продължихме да живеем, да се развиваме, да правим бизнес в Грузия и искрено се надявам, че пак народът ще победи, че може да остане процъфтяваща, красива Грузия и ще вземе правилния курс, правилната насока и всичко ще бъде добре“, каза д-р Суламанидзе.

Лекарят е категоричен, че Грузия вече отдавна е променена и има европейско мислене. „Ако се случи така, че народът не бъде подкрепен от правителството, през октомври ще има нови избори и тогава народът ще покаже своето желание кой иска да бъде на власт, защото властта са едни мениджъри, на които народът плаща, за да управляват в правилна насока държавата и ако не ни харесва мениджърът, просто трябва да го сменим“, заключи той. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон