Цоков: Фестивалът "Ало, Космос! Говори България" ни кара да мечтаем за нова космическа програма

Фестивалът "Ало, Космос! Говори България!" ни вдъхновява да мечтаем заедно за необятността на Космоса и градивната сила на науката.

Една нация е толкова голяма, колкото са големи мечтите й.

Това заяви служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков, предаде репортер на БГНЕС.

Цоков поздрави участниците в Четвъртото издание на фестивала "Ало, Космос! Говори България!", който се провежда на територията на София Тех Парк.

"Карате ни да мечтаем за Космоса и за нова българска космическа програма", каза той.

Просветният министър подчерта, че фестивали като "Ало, Космос! Говори България" ни карат да мечтаем за това да променим нашето образование, така че всяко дете да се чувства вдъхновено, мотивирано, изследовател и откривател на нови неща.

"Всички заедно можем да постигнем това, да постигнем мечтите си", категоричен е той.

Цоков се обърна към учениците с думите: "Вие можете да направите всичко, само запазете мечтите си в себе си, колкото и големи да са те, а ние ще ви подкрепим да ги осъществите."

Посланикът на САЩ в България Н.Пр. Кенет Мертен отбеляза, че Посолството на САЩ се гордее, че за пореден път си партнира с Атлантическия клуб.

"Тази година доведохме Майкъл Лопес-Алегрия – американски астронавт и бивш астронавт в НАСА", обяви посланик Мертен.

Американският посланик открои, че САЩ И България имат дългогодишни партньорства, като припомни, че в края на миналата година България подписа Споразумението "Артемида". "Това сътрудничество е от изключително значение. Можем да разкрие нови възможности, да стимулираме икономическия растеж", заяви той.

Посланик Мертен се обърна към председателя на Атлантическия клуб – Соломон Паси, с думите: "Вашата всеотдайност към популяризирането на космическите изследвания и задълбочаване на международното сътрудничество е икономически важно."

"Виждал съм прекрасната България, но от Космоса", каза от своя страна американският астронавт Майкъл Лопес-Алегрия. Той сподели, че очаква с нетърпение да разкаже за своите пътешествия в Космоса по време на лекцията му в 16 ч.

"Надявам се да намерим следващия български астронавт сред публиката днес", каза още астронавтът, а Соломон Паси му връчи плакет на Атлантическия клуб. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон