ByteDance няма планове за продажба на TikTok въпреки опасността от забрана в САЩ

Китайският технологичен гигант ByteDance заяви, че не планира да продава TikTok, след като американската администрация заплаши да забрани социалната мрежа.

Нов закон дава на TikTok 9 месеца да се отдели от китайската си компания майка ByteDance или да бъде изключена от американския пазар. Вашингтон има опасения, че Пекин използва мрежата за шпионаж и пропаганда.

"Съобщенията в чуждестранните медии, че ByteDance проучва възможността за продажба на TikTok, са неверни", написа компанията в Toutiao, китайскоезичната платформа, която притежава, предаде АФП.

TikTok е политически и дипломатически горещ картоф от години, като първо се оказа на прицел на администрацията на бившия президент Доналд Тръмп, която безуспешно се опита да го забрани.

Компанията категорично отрича всякаква връзка с китайското правителство и заявява, че не е споделяла и няма да споделя данни за потребители от САЩ с Пекин.

TikTok твърди, че е похарчила около 1,5 млрд. долара за "Проект Тексас", в рамките на който данните на американските потребители ще се съхраняват в САЩ.

Нейните критици казват, че данните са само част от проблема и че алгоритъмът за препоръки на TikTok - "тайният сос" за нейния успех - също трябва да бъде отделен от ByteDance.

Главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Зи Чу каза, че компанията ще се бори срещу новия закон в съда, но някои експерти смятат, че пред Върховния съд на САЩ съображенията за национална сигурност ще надделеят над защитата на свободата на словото.

Оценката на TikTok се изчислява на десетки милиарди долари и всяка принудителна продажба би довела до сериозни усложнения.

Американските технологични гиганти Meta и Google вероятно няма да могат да закупят приложението поради опасения за конкуренцията. Освен това много инвеститори смятат, че алгоритъмът за препоръки на TikTok е най-ценната му характеристика. Но всяка продажба на такава технология от китайска компания ще изисква одобрение от Пекин, който определи тези алгоритми като защитена технология след опита на Тръмп да забрани TikTok през 2020 г.

Досега Пекин се противопоставяше гласно на всяка принудителна продажба на TikTok и подчерта, че ще предприеме всички необходими мерки за защита на китайските компании.

Въпреки че TikTok е глобален феномен, според анализатори и инвеститори той представлява малка част от приходите на ByteDance, която се радва на експлозивен растеж през последните години. Нейните международни инвеститори, включително американските компании General Atlantic и SIG, както и японската SoftBank, имат дялове на стойност милиарди. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон
Рекламна кампания