С много аромат на море, риба и лятно настроение, Бургас отпразнува т.нар. Летен Никулден – празник, който се отбелязва всяка година около 9 май, по повод пренасянето на мощите на Св. Николай Чудотворец в италианския град Бари.
Празникът, който се утвърди като истински „празник на сетивата“, тази година привлече рекорден брой посетители на Морската гара. Основен акцент бе кулинарната сцена, където мирисът на прясна риба и морски дарове се смесваше с емоциите на готвачи и гости.
Популярният шеф готвач Иван Звездев демонстрира майсторството си в приготвянето на рибена чорба:
„Тайна няма, просто рибата трябва да е почистена и ако може повече видове. Едрите риби са за пазара, дребните за чорбата. И така се ражда вкусът“, обясни той.
Най-голям интерес предизвикаха мидите по бургаски, приготвени и раздадени от екипа на Домашния социален патронаж.
„Тази година сме подготвили доста повече – над 3000 порции миди с ориз, защото миналата имаше огромен интерес“, заяви управителят Валентина Станкова.
В раздаването на мидите лично се включи и кметът на Бургас Димитър Николов, който поздрави жителите на града и подкрепи инициативата на социалния патронаж.
Събитието привлече и световни шампиони от Парма в приготвяне на пица.
Гурме готвачът Стефан Енчев и майстор-пицарят Джейхан Джаферов впечатлиха публиката със своята уникална пица с магарешки кашкавал, магарешко месо и специален сос „крокчав“, заместител на класическото босилково песто.
Най-дълги опашки, обаче, се извиха за рибената чорба, а посетителите споделяха, че този летен празник ги сближава и припомня ценността на традициите.
„Само зимен Никулден сме знаели досега, но се радваме, че се прави и летен – народът се сплотява“, сподели възрастна жена от публиката.
Празникът бе част от културната програма на Община Бургас, като началникът на отдел „Култура“ Петър Парушев подчерта: „С Летния Никулден отваряме вратите на лятото“. | БГНЕС