Борислава Ангелова: Да си сестра в реанимацията е отговорност и висока доза адреналин

Честваме Световния ден на медицинските сестри, предаде репортер на БГНЕС.

“Една медицинска сестра трябва да притежава отговорност, емпатия, любов към професията и най-вече да има голямо сърце”. Това заяви за БГНЕС Борислава Ангелова, медицинска сестра в реанимационното отделение на УМБАЛ “Св. Екатерина”.

“Да си сестра в едно от най-сериозните отделения е на първо място голяма отговорност и високи дози адреналин”, сподели медицинската сестра.

Борислава разказа обаче и за предизвикателствата пред професията.

“Налага се да работим повече, населението от друга страна е застаряващо и на колежки, които са в пенсионна възраст, им се налага да работят и след това”, отбеляза Борислава Ангелова.

Според нея проблемът с недостига на кадри е от много време. “Аз съм с почти 15 години трудов стаж и откакто съм в сферата недостиг винаги е имало, но по време на пандемията му се даде гласност и се видя, че имаме пробив в здравната система. За да се реши той, трябва да се отпусне в университетите по-голяма бройка за студенти, които кандидатстват за специалността медицинска сестра, както и да се реши проблемът с финансирането”, подчерта медицинската сестра и уточни, че сестринската професия се неглижира и ако се промени името ѝ може да се промени и начинът на мислене на гражданите. “Повечето хора не са наясно какво представлява професията и като чуят медицинска сестра я свързват повече с поставянето на инжекции, а това не е така”, поясни Борислава.

Тя отправи пожелание към всички медицински сестри преди всичко да бъдат здрави и да имат търпение. “Рано или късно проблемът с финансирането ще се реши”, надява се медицинската сестра в реанимацията на УМБАЛ “Св. Екатерина”. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон