Бояна Бункова: Джейкъб Колиър не е бил на себе си от радост, че ще работи с Мистерията на българските гласове

София посреща Джейкъб Колиър в концерт с „Мистерията на българските гласове“.

Джейкъб Колиър, изпълнител, автор на песни, мултиинструменталист и продуцент в първия си съвместен концерт с прочутия женски хор „Мистерията на българските гласове“. Той идва у нас по покана на „Полифоник Тюнс“ в началото на европейската част от световното си турне през 2024.

В София Джейкъб ще представи песни от най-новия си албум, ще прозвучат и самостоятелни изпълнения на "Мистерията на българските гласове". За първи пред публика световната звезда и нашумелият от повече от 30 години наш хор ще имат съвместни интерпретации на една сцена.

БГНЕС разговаря с продуцента на хора „Мистерията на българските гласове“ Бояна Бункова за предстоящото музикално събитие, което ще се състои на 11 юли в НДК.

БГНЕС: "Мистерията на българските гласове" ще прави съвместен концерт с Джейкъб Колиър или по-скоро Джейкъб Колиър прави концерт, на който "Мистерията на българските гласове" участват и то не малко. Разкажи ни малко повече за това?

Бояна Бункова: Според мен и двете са верни. Двамата артисти от двете страни ще участват еднакво в концерта. Според мен 50 на 50 е участието им, така че не мога да кажа, че едните ще бъдат доминиращи спрямо от другите.

Да, концертът ще се проведе в четвъртък, 11 юли, а то почти не ни останало време. Подготвяме го вече доста време. Поначало разговорите ни с Джейкъб са от около 4 години. И първоначално обсъждахме по-широк тип колаборация и когато от началото на годината неговите асистенти се свързаха с мен, от разговори така, други неща, които заедно планираме, почнем да си говорим и за концерт, защото той всъщност изрази желание да направи концерт с нас. И от тогава да почнем да обсъждаме кога да го направим, трябваше да се вместим в неговото турне, тъй като той е доста зает. Намерихме дата, която да работи и за него и за нас. И тогава започваме да обсъждаме и самия концерт вече, какво да се случи с него.

БГНЕС: Това е уникален концерт. Наистина не е комплимент. Джейкъб Колиър е един от най-младите артисти с изключително количество награди „Грами“. Шест, ако не се лъжа. "Мистерията на българските гласове" е хор с наистина десетилетна история, доколкото си спомням. Тяхната история е от 1952 г. на миналия век. Те също имат "Грами" и то за автентичен фолклор. Може би е едно от първите получавано от български изпълнител. Тази колаборация според теб е начало на някакъв нов път на българската автентична музика през джаза или какво очакваш от този концерт?

Бояна Бункова: Очаквам да бъде един нов път, но ние имаме много пътища пред себе си и много колаборации, и много възможности. Според мен това е една от многото възможности, които стоят пред нас. Разбира се, ние не можем да се обвържем, че само този път ще поемем, но това ще бъде един от пътищата, в които този хор, ако реши, може да поеме.

БГНЕС: Как започна работата ти с "Мистерията на българските гласове" ?

Бояна Бункова: Започна през 2015 година, когато се свързах с тях и им предложих да... да се напишат нови произведения за тях, тъй като нямаха време за нов репертоар. Тогава поканих композитора Петър Дундаков да напише произведения за тях и от тогава прерасна идеята в албум. Направихме албум в 2018 г., колаборацията с Лиса Джерард, много турнета из цяла Европа, около 40 концерта, да речем, в 2019 г. имахме в Европа. И оттогава продължава всъщност нашата съвместна работа – вече почти 10 години.

БГНЕС: Да се върнем на Джейкъб Колиър. Как се общува с такъв човек?

Бояна Бункова: Много лесно. Когато човек се срещне с него, има чувството, че отдавна са се виждали или... Комуникацията е изключително лесна, разбираме се от две думи. Той е изключително усмихнат, приемащ хората и е много топъл и мил. Той е толкова усмихнат, колкото и наистина изглежда шарен и весел и в истинския живот. Да, като някакъв свободен дух! Попиващ, приемащ и обграждащ те. Много, много интересно е наистина усещането.

БГНЕС: Джейкъб какво твърди за българската музика е много интересно?

Бояна Бункова: Той твърди, че откакто е чул, той е различен и че тя също много силно му е повлияла като артист. И същото се оказа, че този хор, "Мистерията на българските гласове", е един от неговите най-любими артисти.

Когато му писах още преди 4 години с мейл и казах, ние сме съгласни да си колаборираме - защото по начина, по който се свързах с него - изпратихме едно видео, в което той споменава, така между другото, че много иска да си колаборира с нас. И аз му изпратих мейл. И даже не очаквах, че толкова бързо ще получа отговор обратно. Първо неговият мениджър ми писа, после Джейкъб. И даже отговорът на мениджъра му беше, че "Джейкъб не е на себе си от радост, че искате да работите с него!". И всъщност... да, този хор е изиграл доста голямо влияние във формирането му като артист, доколкото разбирам.

БГНЕС: Не случайно те питам, защото в неговата музика и в композициите му той използва наистина много етно елементи. Отделно прави и рок музика, отделно прави... наистина няма друга дума, измислена от джазмените, казва се „фюжън“. Просто се смесват различни стилове, които водят до някакво съвсем различно музикално преживяване. В този смисъл, какво да очаква българската публика от концерта, който предстои на 11 юли в НДК?

Бояна Бункова: Изненади!

 

Джейкъб Колиър, считан за един от най-ярките музиканти на 21 век, има дванайсет номинации и шест награди „Грами“, пет от които получава между 2017-2021. Той е първият изпълнител във Великобритания, носител на отличието за първите му четири последователни албума. Шестата престижна статуетка му е връчена през 2024 г., за четвъртата част на тетралогията му Djesse Vol. 4. Тя включва общо 16 песни и впечатляващ списък от специални гости, сред които Бранди Карлайл, Шон Мендес и Кърк Франклин, заедно със 150 000+ гласа от публиката, които записва на разпродадени концерти за хиляди зрители по целия свят.

Легендарният джаз пианист Хърби Хенкок го оприличава на младия Стравински, а прочутият Ханс Цимер казва за него, че много, много, много по-нагоре след музикалност и гениалност, „всичко това в стратосферата е Джейкъб Колиър“. „Ню Йорк Таймс“ през 2021 г. го окачествява като „зашеметяващо музикално чудо“. BBC му посвещава едночасов Imagine special. Колиър е профилиран и от „VOGUE“, „Harpers Bazaar“ и на корицата на културната притурка на „The Guardian“.  | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон