"Боинг" постигна споразумение с Министерството на правосъдието на САЩ

"Боинг" е постигнала споразумение с Министерството на правосъдието на САЩ (DoJ) относно две фатални катастрофи на самолети 737 MAX преди повече от пет години.

"Постигнахме принципно споразумение за условията на разрешаване на спора с Министерството на правосъдието, което подлежи на оформяне и одобрение на конкретни условия", се казва в позиция на компанията, предаде АФП.

Сделката идва, след като прокурорите заключиха, че авиационният гигант не е спазил по-ранно споразумение, отнасящо се до катастрофите, при които загинаха 346 души в Етиопия и Индонезия.

Миналата седмица източници съобщиха, че на "Боинг" е бил даден краен срок да приеме или отхвърли предложението на Министерството на правосъдието, което щеше да изисква от компанията да се признае за виновна за измама по време на сертифицирането на самолетите MAX.

Последното правно затруднение на "Боинг" беше предизвикано от определението на Министерството на правосъдието в средата на май, че компанията е пренебрегнала споразумението за отлагане на наказателното преследване (DPA) от 2021 г., като не е изпълнила изискванията за подобряване на своята програма за съответствие и етика след катастрофите на MAX.

"Семействата на жертвите на MAX са силно разочаровани от сделката, постигната между Boeing и DoJ", заяви адвокат от Clifford Law, който ги представлява.

"През последните пет години бяха представени много повече доказателства, които показват, че културата на Boeing, поставяща печалбите над безопасността, не се е променила. Това споразумение за признаване на вина само задълбочава тази изкривена корпоративна цел", каза старши партньорът Робърт А. Клифорд. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон