Бойко Рашков: ВСС не е на нивото на конституцията и законите

Решението на ВСС беше очаквано и аз съм го заявил много отдавна, заяви вътрешният министър в служебното правителство Бойко Рашков по повод вчерашния отказ на кадровия орган да се произнесе по същество по искането за предсрочно освобождаване от поста на главния прокурор Иван Гешев, предаде репортер на БГНЕС.

„Аргументите не са аргументи на юристи, категорично го казвам това. Сезирам в това поведение на членовете на ВСС абсолютна безотговорност. За мен те не са на нивото на Конституцията и закона, които предвиждат, че членове на ЕСС могат да бъдат единствено лица с високи професионални и нравствени качества“, коментира Бойко Рашков.

Според него членовете на ВСС от дълго време са получавали различни сигнали от адвокатски колективи и други професионални организации, свързани с нарушения на главния прокурор, но умишлено са ги неглижирали. „Не може след това ВСС да отговаря, че им е изтекъл срокът по закон“, посочи още вътрешният министър.

Пред депутатите в пленарна зала по време на днешното си изслушване Бойко Рашков подчерта още, че неговият сигнал срещу главния прокурор, внесен за разглеждане във ВСС от правосъдния министър, е подготвен още миналата година и е предшестван именно от няколкото сигнала на различни организации. Той обясни, че умишлено е изчакал да отминат изборите, за да не бъде разтълкувано действието му като политически акт.

„Това не е политически документ“, заяви Рашков пред депутатите. Сигналът е ориентиран към поведението на главния прокурор на републиката, посочи министърът и обясни, че в основата му залягат „свободното и несъобразено със закона изнасяне на данни, събирани със СРС-та“. „И понеже ще ме попитате били ли са подслушвани и журналисти, ще отговоря – да, подслушвани са“, каза още Бойко Рашков.

Според него главният прокурор е проявявал двойни стандарти в своята работа, а сигнали за нея са постъпвали от различни места още когато се е обсъждала неговата кандидатурата, но никой не им е обърнал внимание. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон