Блинкен обеща подкрепа за Молдова срещу "тормоза" на Русия

Подкрепата ще бъде в областите от енергийна независимост до насърчаване на демокрацията.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обеща твърда американска подкрепа за Молдова.

Подкрепата ще бъде в областите от енергийна независимост до насърчаване на демокрацията.

Висшият американски дипломат приветства работата на президента на страната Мая Санду, която е начертала твърд проевропейски курс в лицето на това, за което американските служители се опасяват, че е координирана руска кампания, докато тя се стреми към нов мандат.

"Виждаме във вас много ценен партньор в региона и имаме траен ангажимент да работим заедно", каза Блинкен на Санду по време на срещата им в президентската канцелария.

"Това, което е толкова силно, е дълбоко вкорененият ангажимент към демокрацията. И то в условията на тормоз от страна на Русия - намеса, усилия за разпространение на дезинформация, дезинформация, въоръжаване на корупцията, производство на антиправителствени протести. Въпреки това станахме свидетели на изключителна устойчивост", каза Блинкен.

Съединените щати се надяват да гарантират, че "в основата си народът на Молдова е този, който решава собственото си бъдеще и собствения си курс. Ето за какво всъщност става въпрос", каза той.

Блинкен подчерта, че администрацията на президента Джо Байдън е поискала от Конгреса още 50 млн. долара в подкрепа на Молдова, включително помощ за киберсигурността по време на предстоящите избори.

Съединените щати вече са отделили около 300 млн. долара за енергийния сектор на Молдова, тъй като страната предприема стъпки за намаляване на зависимостта си от руския внос след нахлуването на Москва в Украйна.

Блинкен обяви, че 85 млн. долара от вече отпуснатите средства ще бъдат насочени към незабавни проекти, включително съхранение на енергия в батерии и подпомагане на свързването на Молдова с Украйна, Румъния и други неруски източници на енергия.

Съединените щати "работят, за да ви помогнат да продължите да диверсифицирате енергийните си доставки, така че да не сте зависими от нито един източник", заяви Блинкен. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон