Билката ашваганда може да спомогне за борбата с тревожността и стреса

Учените разкриха, че една "малко известна" билка може да бъде отговор за хората, които се борят с тревожност и проблеми със съня, благодарение на своите ползи за здравето. Изследванията показват, че добавките с ашваганда могат да облекчат стреса и да успокоят нервите, съобщи Mirror.

Ашвагандата е древна лечебна билка, която е от решаващо значение за аюрведа - традиционната индийска медицинска система. Тя е известна с успокояващото си действие, като подпомага тялото и ума за по-ефективно справяне със стреса. 
Билката предлага редица ползи за здравето, най-вече благодарение на високото си съдържание на афанолиди. Смята се, че тези естествени съединения допринасят за лечебните и противовъзпалителните свойства на растението.
Проучванията показват, че ашвагандата може да намали нивата на кортизол - хормона на стреса в организма - което води до намаляване на стреса и тревожността. Ашвагандата е категоризирана като адаптоген, т.е. вещество, което помага на организма да се справи със стреса.
Клиничните изпитания и научните изследвания предоставят доказателства за ефективността на ашваганда при облекчаване на тревожността. Едно проучване, включващо 64 лица с хроничен стрес, показва, че при тези, които са консумирали екстракт от ашваганда, тревожността и безсънието са намалели средно с 69 % за 60-дневен период, докато при плацебо групата е отчетено намаление само с 11 %.
В друго проучване, в което са участвали 58 души, експертите са установили, че при лицата, които са приемали 250 или 600 mg екстракт от ашваганда в продължение на 8 седмици, се наблюдава забележимо намаляване на възприетия стрес и нивата на кортизол. Това е в сравнение с тези, на които е било дадено плацебо.
Групата, която е приемала добавки с ашваганда, е показала и подобрение на качеството на съня в сравнение с групата, приемала плацебо. Необходими са обаче допълнителни изследвания, за да се постигне съгласие относно подходящите форми и дози за справяне със стреса и свързаните с него разстройства. 
Освен за тревожността, стреса и съня е доказано, че ашвагандата подобрява и мозъчната функция. Изследванията показват, че приемът на ашваганда може да подобри когнитивните функции, включително паметта, изпълнението на задачи и вниманието, като предпазва от оксидативен стрес в мозъка.
Билката би могла също така значително да повиши отделянето на кислород от спортистите, подобрявайки постиженията им. Консумацията на ашваганда може също така да понижи риска от сърдечни проблеми, включително намаляване на високото кръвно налягане, понижаване на високия холестерол и облекчаване на болките в гърдите. | БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон