Безкрайно - юбилейната изложба на Николай Янакиев

Юбилейната изложба „Безкрайно“ на Николай Янакиев се открива тази вечер в галерия „Анел“, предаде репортер БГНЕС.

Изложбата включва серия от живописни картини върху хартия, които ни дават символичния ключ към идеите в изкуството му.

Това е тайнството на любовта и сътворението на живота – чрез женското „Голо тяло“, връзката на човечеството с космичните сили и безсмъртието на духа - чрез „Пирамидите“. Това също е Питагорейската символика на числата и геометрията - „В квадрат“, единството и красотата на земния и небесния свят в „Терени“. Като най-внушителна е серията „Безкрайност“, олицетворение на Вечността, Красотата и на безкрайния стремеж на човешкия дух към себепознание и познание на космичните и божествените сили.

Юбилейната изложба очертава ярката творческа индивидуалност и талант на Николай Янакиев, неговите ценни качества, проявени още в най-ранните периоди на изкуството му и високо оценени още в Академията от неговия проф. Светлин Русев.

Картините на Николай Янакиев за втори път се представят от музея-галерия „Анел“. Той несъмнено е един от високо ценените автори на г-н Ангел Симеонов и колекционерите на изкуство от съвременни български художници. По думите на Светлин Русев, Янакиев може достолепно да се „разхожда в света на изкуството, сред много ценители и почитатели в една територия, без географски и национални граници - света на изкуството и неговите приятели“.

Редкият талант на Николай Янакиев е да има пълния контрол върху силата и въздействието на цветовете, техният интензитет и взаимодействие, и по този начин да изрази и визуализира определени емоции. Неговите картини са като музикални опуси с богата тонална и интонационна ритмика на цветовете. Те са пластично богато изградени, наситени с динамика и въздушна лекота, притежават транспарентност и многопластовост. Това винаги структурира нещо много типично и магично за похватите му в живописта, умението му да предаде на абстракциите си своеобразна въздушна перспектива. Това прави много убедително усещането, че гледаме едни красиви кадри, които са истински импресии от космичната безкрайност.

Николай Янакиев твори в сферата на кавалетната живопис, като негови предпочитани техники са маслени бои, акрил и акварел. Представил е общо над 95 самостоятелни изложби и е участвал в международни биеналета, симпозиуми и колективни изложби във Франция, Белгия, Италия, Испания, Гърция, Швейцария, Англия, Германия САЩ, Канада, Китай и Австрия. Носител е на престижни национални и международни награди за изкуство от различни изложби в България, от Европа и Канада след които най-значими са, „Златно перо” – за принос към българската култура, членството му в Международна академия „Греци – Марино”, Италия; в Асоциацията SALON D'AUTOMNE, Париж, Франция и Кавалер на Международната академия за съвременно изкуство, Белгия. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон