Българският патриарх ще се избира измежду Григорий и Даниил

Митрополитите Григорий и Даниил отиват на балотаж, предаде репортер на БГНЕС.

Между тези двама митрополити ще бъде избран следващият български патриарх.

64 делегати са гласували за врачанския митрополит Григорий, за видинския Даниил са гласували 51 делегати, а 19 - за Гавриил Ловчански.

Четвъртият църковно-народен събор беше открит тази сутрин. Наместник-председателят на Светия синод – Врачанският митрополит Григорий, митрополитите и епископите поведоха делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор от Синодалната палата към Българската академия на науките (БАН).
Съборът беше открит след като беше направена проверка на делегатите. От 140 кандидати, които се регистрираха вчера, присъстваха 138. Според устава на Българската православна църква е необходим кворум от 105 души.
В зала "Проф. Марин Дринов" на БАН бе гласувано изборното бюро, след което 138-е делегати на Четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор се върнаха в Синодалната палата, където ще бъде запечатана изборната урна. Гласуването започва в 9.15 ч. и ще приключи в 12 ч.
Изборно бюро е в състав отец Михаил Михайлов, отец Борис Петров, Борис Калибацев и доц. Николай Янев.
В Светия Синод гласуваха първо митрополитите Григорий и останалите митрополити, след това гласуваха всички останали.

Бъдещият патриарх трябва да бъде обединител, молитвеник за целия народ, да работи за единството на църквата и да обедини всички – клир и народ в името на Бог. Това заяви врачанският митрополит Григорий, наместник-председател на Светия Синод на Българската православна църква и един от кандидатите за патриарх.
Митрополит Григорий заяви, че задачите, които предстои да решава бъдещият патриарх са много и самият избран трябва да реши с какво да започне.
Очакванията на митрополит Григорий за Събора, на който ще бъде избран духовният баща на българите, са той да бъде проведен в нормална обстановка и да се спазва Устава на БПЦ.
На въпроса дали бързо ще бъде избран новият патриарх, той зави: „Зависи от самите избиратели, Бог единствено знае кой ще бъде следващият патриарх“.

Докато се гласуваше, в катедралата „Света Неделя“ бе отслужена служба. На нея присъстваха представителите на поместните църкви. Малко преди 10.00 часа пристигна вселенският патриарх Вартоломей. За пръв път представителят на Фенер участва в церемонията по интронизация на български патриарх.
Вартоломей изрази пълната си подкрепа за Българската православна църква. На въпроса на репортера на БГНЕС как ще отговорите на деструктивните действия на Сръбската православна църква на Балканите, Вселенският патриарх отговори: „Обичаме Ви! Обичаме Ви“.
Репортерът на БГНЕС припомни, че Сръбската православна църква издаде неканоничен томос, който на практика блокира пълната автокефалия на Македонската православна църква. "Томос“ обаче може да бъде връчен само от Вселенската патриаршия.
По този повод митрополит Кирил, който е отговорник за църковното досие на Македонската православна църква във Вселенската патриаршия, разкритикува решението на СПЦ да издаде "томос". "Това е срам за Църквата. Никоя стара патриаршия и стара автокефална църква не е правила това, което направи една нова патриаршия, вероятно най-ниската в йерархията. Порфирий направи това голямо престъпление – да даде автокефалност. На кого? На една църква, която за жалост 50 – 60 години (сърбите) я държаха в изолация, мъчеха я, обвиняваха я, клеветяха я“, добави митрополит Кирил.

В "Света Неделя" присъства и българският цар и бивш министър-председател Симеон Сакскобургготски заедно със своя внук Борис, наследник на българския трон и син на покойния княз Кардам Търновски. І БГНЕС

 

Последвайте ни и в google news бутон